назад

Використання та зберігання зброї: роз’яснення юриста в ефірі «Українського радіо:Суми»

Україна станом на 2019 рік залишається єдиною державою в Європі, яка не має власного Закону, який би регулював обіг цивільної вогнепальної зброї. Єдиним нормативно-правовим актом, яким регулюється порядок придбання, зберігання, перевезення і використання вогнепальної зброї, є наказ Міністерства внутрішніх справ від 21.08.1998 № 622. Були спроби скасувати цей наказ у судовому порядку, але на даний момент він залишається чинним. Що з цього питання варто знати громадянам, в ефірі «Українського радіо: Суми» інформував юрист Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олексій Рибалка.

Під час радіоефіру юрист детально зупинився на найбільш актуальних питаннях, що стосуються використання та зберігання зброї. «Відповідно до наказу 622, громадяни України, які досягли 21-річного віку, можуть придбати і користуватися мисливською гладкоствольною зброєю, з 25 –річного віку можна придбати мисливську нарізну зброю. Холодну, охолощену та пневматичну зброю може придбати особа, яка досягла 18-річного віку. Кількість зброї, яку може мати громадянин України, не обмежена, однак власник зброї повинен забезпечити її безумовну схоронність. Цим же наказом передбачена спеціальна процедура для отримання дозволів на придбання та використання мисливської зброї», – зазначив Олексій Рибалка.

Окрім цього, правник коротко описав порядок отримання дозволу на зброю. Зокрема, для отримання дозволу на мисливську зброю, відповідно до наказу, необхідно у першу чергу отримати довідку про відсутність судимості. Потім слід записатись на курси з вивчення матеріальної частини зброї і правил поводження з нею. За результатами проходження курсів та здачі іспиту видається відповідна довідка. Для отримання дозволу знадобляться сертифікат про проходження профілактичного наркологічного огляду та медична довідка про проходження обов’язкових попереднього та періодичного психіатричних оглядів. Після цього в лікарні за місцем проживання або у платному медичному закладі потрібно пройти медичний огляд та отримати медичну довідку для отримання дозволу (ліцензії) на об’єкт дозвільної системи. При цьому, для отримання такої довідки необхідно надати дві фотокартки розміром 3Х4 см. Обов’язковою умовою отримання дозволу на зброю є наявність договору обов’язкового страхування цивільної відповідальності для власників зброї, який можна укласти в будь-якій страховій компанії. Слід також потурбуватися про придбання металевого ящика або сейфу, які встановити за місцем проживання. Металевий ящик краще надійно прикріпити до підлоги або стіни.

Для прискорення отримання дозволу на придбання зброї, звернутись до дільничного інспектора поліції за місцем проживання і попросити провести спеціальну перевірку за місцем проживання. У ході перевірки інспектор перевіряє наявність металевого ящика для зберігання зброї та його відповідність вимогам Інструкції, збирає дані про поведінку особи в побуті та за місцем проживання. Після цього можна подавати заяву, і якщо всі документи в порядку, отримувати дозвіл на володіння мисливською зброєю. При цьому наказом не врегульовано питання використання короткоствольної зброї, у той час як використання мисливської для самозахисту забороняється.

Разом із ведучим також обговорили ситуацію зі злочинами з використанням легальної зброї в Україні.

«Сьогодні за інформацією МВС України громадяни легально володіють вогнепальною зброєю у загальній кількості близько 1,3 млн. одиниць, при цьому випадків використання легальної зброї (включно з необережними поводженням та випадками застосування зброї для необхідної оборони), є надзвичайно мало. В основному при вчиненні злочинів застосовується нелегальна вогнепальна зброя, кількість якої в Україні надзвичайно велика», – розповів юрист.

Також Олексій Рибалка зазначив, що у цьому місяці у Верховній Раді зареєстровано законопроект про зброю. По перше, у законопроекті наведено лад щодо визначення термінів, які стосуються зброї, надано визначення терміну короткоствольна вогнепальна зброя. У законопроекті чітко прописується, яка зброя може застосовуватися в цивільному обігу, і визначений перелік забороненої зброї. Так, забороненою є автоматична вогнепальна зброя, навіть перероблена з невогнепальної, зброя, що імітує інший предмет, наприклад, запальничку чи будь-що інше. Під забороною також зброя без ідентифікаційного маркування і та, яку виготовлено з матеріалів, що не дозволяють виявити її за допомогою металошукачів. Документ розділяє зброю, що перебуває в цивільному обігу, на категорії. Під першу категорію підпадають пневмати калібру до 4,5 мм, газова зброя, вогнепальна під патрон Флобера калібру до 4,5 мм та боєприпаси до неї; луки та арбалети із силою на тяжіння тятиви не більше 40 кг. ЇЇ можна придбати тим, кому виповнилося 16 років. Таку зброю не потрібно реєструвати та при покупці не потрібно пред’являти посвідчення власника зброї, яке видається Нацполіцією.

А ось що стосується другої, третьої та четвертої категорії, під які підпадають вже довгоствольна чи короткоствольна вогнепальна гладкоствольна чи нарізна зброя, просто так придбати не вдасться. Тут доведеться не просто пред’явити посвідчення та зареєструвати зброю, а й зберігати її в належних умовах, обов’язково оформити договір страхування цивільної відповідальності.

Також у студії обговорили про потреби майбутнім власникам проходити курси для отримання дозволу на зброю, підстави для припинення дії дозволу на зброю пропонуються авторами законопроекту, а також досвід інших країн у сфері регулювання обігу зброї.