назад

Ignatov Mel MCЗгідно Конституції України всі громадяни є рівні. Тому не можна одним пенсію виплачувати, а іншим – ні!

       До Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася клієнтка, яка є внутрішньо переміщеною особою з питанням щодо визнання протиправними дії Мелітопольського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у Запорізькій області, яка полягає у невиплаті пенсії за жовтень 2018 року на загальну суму 4790 гривень.

       Відповідно виданого доручення Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги № ММЦ-14 від 08 січня 2019 року адвокатом клієнтці був призначений Євген Ігнатов.

       Адвокат системи надання безоплатної правової допомоги склав позовну заяву про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити певні дії та направив на розгляд у Запорізький окружний адміністративний суд.

       Розглянувши матеріали та з’ясувавши всі обставини адміністративної справи, які мають юридичне значення для розгляду та вирішення спору по суті, дослідивши наявні у справі докази у їх сукупності, судом встановлено наступне. Позивачка є пенсіонером і перебуває на обліку в Мелітопольському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України в Запорізькій області (далі – Управління), як внутрішньо переміщена особа, що підтверджується довідкою про взяття на облік особи, переміщеної з тимчасово окупованої території України та районів проведення Антитерористичної операції.

       З 14.09.2016 року позивачці було призначено пенсію по інвалідності, відповідно виписки з акта огляду МСЕК. 08.10.2018 року до управління надійшла виписка з акту огляду МСЕК на ім’я клієнтки в якій було зазначено, що інвалідність встановлена з 19.09.2018 по 01.10.2020 роки. На підставі вищевказаної виписки управлінням було призначено виплату пенсії з листопада 2018 року, яка виплачується з 01.11.2018 і по теперішній час.

       13.11.2018 позивачка звернувся до Мелітопольського об’єднаного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області з заявою щодо роз’яснення причин не виплати пенсії за жовтень 2018 року. Управління повідомило, що з 01.10.2018 року пенсійну виплату призупинено у зв’язку з закінченням строку встановлення інвалідності. У зв’язку з тим, що до управління довідка МСЕК надійшла 08.10.2018 то виплата пенсії поновлена з листопада поточного року. Також зазначили, що пенсія позивачці за жовтень 2018 року в сумі 4790,30 грн. була нарахована, але не виплачена, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 №335 «Про внесення змін до постанови КМУ від 08.06.2016 №365».

       Однак статтею 46 Конституції України визначено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними. Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

       Згідно із статтею 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

   Згідно із частиною другою статті 46 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» нараховані суми пенсії, не отримані з вини органу, що призначає і виплачує пенсію, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком з нарахуванням компенсації втрати частини доходів. Компенсація втрати частини пенсії у зв’язку з порушенням строків її виплати пенсіонерам здійснюється згідно із законом.

      Статтею 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що пенсія виплачується щомісяця, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, або через установи банків у порядку, передбаченому Кабінетом Міністрів України.

        Статтею 49 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» врегульовано питання щодо припинення та поновлення виплати пенсії.

       Так, частиною першою вищевказаної статті передбачено, що виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється:

  • якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості;
  • на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України;
  • у разі смерті пенсіонера;
  • у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд;
  • в інших випадках, передбачених законом.

      Частиною другою цієї статі визначено, що поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після з’ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати.

    Керуючись вищеописаними нормами чинного законодавства, тим, що в статті 49 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено вичерпний перелік підстав припинення виплати пенсії. Та відповідно встановлення постанови Кабінету міністрів України інших підстав для припинення виплати пенсії, відмінних від визначених частиною першою статті 49 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», не є іншим випадком припинення виплати пенсії, передбаченим законом.

       Таким чином, невиплати пенсії позивачці за відсутності передбачених законами України підстав, є незаконними. Запорізький окружний адміністративний суд задовольнив позовні вимоги повністю та зобов’язав Пенсійний фонд України виплатити пенсію за жовтень 2018 року на загальну суму 4790,30 грн.

        Нагадуємо, до Мелітопольського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ви можете звернутись:

  • за адресою: Запорізька область, м. Мелітополь, вул. Вакуленчука, 99
  • за телефоном: 097-138-37-64, (0619)43-00-58, (0619)43-00-59,
  • електронною адресою: melitopol.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • за допомогою skype зв’язку: Мелітопольський місцевий центр з надання БВПД