назад

Виповнилось 14 років – зобов’язаний отримати паспорт

474-1З метою забезпечення дотримання вимог законодавства України стосовно оформлення паспорта громадянина України фахівець Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги ознайомила учнів 7-х класів з інформацією про обов’язок кожного українця, який досяг 14-річного віку, отримати паспорт. Які ж документи необхідно для цього подати? Яка вартість адміністративної послуги при оформленні паспорта громадянина України? Який термін її отримання? Про це йшлося 8 квітня 2019 року в Чернівецькій обласній бібліотеці для дітей.

Паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство. Виготовляється він у формі картки, що містить безконтактний електронний носій (ID – картка). Оформляється паспорт особам, які не досягли 18-річного віку, на чотири роки, а особам, які досягли 18-річного віку — на кожні 10 років. Оформлення паспорта вперше здійснюється безкоштовно.

«Не пізніше ніж через місяць після виповнення 14 років слід звернутися до територіального підрозділу Державної міграційної служби України за зареєстрованим місцем проживання або до відповідного центру надання адміністративних послуг (ЦНАП), або до центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ», – пояснила учням головний спеціаліст Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Зузуля.

Для оформлення паспорта громадянина України вперше при досягненні 14-тирічного віку необхідно подати такі документи:

• документ, що підтверджує реєстрацію місця проживання (довідку органу реєстрації, в якій зазначена дата реєстрації, будинкову книгу або картку реєстрації/прописки);
• свідоцтво про народження;
• паспорти обох батьків;
• довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.

На правопросвітницькому заході старший інспектор сектора зв’язків із громадськістю Управління патрульної поліції в Чернівецькій області ДПП Анна Харена також роз’яснила учням про відповідальність та про наслідки вчинення булінгу: «Вчинення булінгу неповнолітньої або малолітньої особи карається штрафом від 850 до 1700 грн або громадськими роботами від 20 до 40 годин. Знущання, вчинені повторно впродовж року особою або групою осіб, караються штрафом у розмірі від 1700 до 3400 грн або громадськими роботами на строк від 40 до 60 годин. У разі цькування неповнолітніми від 14 до 16 років відповідатимуть їхні батьки або особи, що їх заміняють. До них застосовуватимуть покарання у вигляді штрафу від 850 до 1700 грн або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин».

Після обговорення учням роздали інформаційні буклети системи безоплатної правової допомоги та проекту «Я маю право».

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).