назад
23.11.15

Виправдання за однією зі статей обвинувачення та мінімальне покарання за іншою – справа адвоката з Рівного

VojceshukЗавдяки професійним діям адвоката Анатолія Войцешука, який здійснював захист свого клієнта відповідно до доручення Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області № 017-0000347 від 22.06.2014 року, суд виправдав його клієнта за однією з інкримінованих тяжких статей обвинувачення, а за іншою – обрав мінімальне передбачене законом покарання у виді штрафу.

Анатолій Войцешук захищав чоловіка, який обвинувачувався у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 199 (зберігання, придбання з метою збуту, а також збут підробленої іноземної валюти, вчинені повторно, за попередньою змовою групою осіб; карається позбавленням волі від 5 до 10 років) та ч. 4 ст.358 КК України (використання завідомо підробленого документа; карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років).

Вступивши у справу свого клієнта, адвокат Войцещук виявив, що чоловік категорично заперечує свою вину у висунутому обвинуваченні за ч.2 ст.199 КК України. Він зазначав, що не знав про те, що надані йому іншим фігурантом справи для обміну купюри номіналом 200 євро є підроблені, сумнівів у справжності банкнот у нього не виникало, оскільки у відділеннях банків вони у нього приймалися до обміну. На цих твердженнях адвокат й будував свою стратегію захисту. Адже згідно ч.4 статті 17 КПК України усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на користь такої особи.

Оцінюючи досліджені у справі докази з точки зору належності, допустимості та достовірності, керуючись ч.2 ст.24 КК України та ст.3 Міжнародної конвенції по боротьбі з підробкою грошових знаків, суд дійшов висновку, що стороною обвинувачення не доведено наявності в діях клієнта Анатолія Войцешука прямого умислу, і, як наслідок, не доведено в діянні складу злочину, передбаченого ч.2 ст.199 КК.

Вироком Рівненського міського суду від 09.10.2015 року (кримінальне провадження №12014180010005656) підзахисного у пред’явленому обвинуваченні за ч.2 ст. 199 КК України визнано невинуватим та виправдано за відсутністю складу кримінального правопорушення. За ч. 4 ст. 358 КК України визнано винним і призначено покарання у виді штрафу в розмірі 850 грн. Цивільний позов банку про стягнення грошових коштів у сумі 23 430,10 грн. залишено без розгляду.

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter