назад

Виправдувальний вирок адвоката безоплатної правової допомоги

1498108398 02

З року в рік кількість виправдувальних вироків в Україні не перевищує 1%, адвокати безоплатної правової допомоги роблять вагомий внесок для збільшення цього показника

До Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях надійшла постанова слідчого Красноармійського ВП ГУНП в Донецькій області про призначення адвоката громадянину, обвинуваченому за ч. 1 ст. 296 КК України в тому, що він умисно пошкодив майно потерпілої, а саме розбив декілька пляшок у продуктовій крамниці, також протягом тривалого часу нецензурно лаявся на відвідувачів магазину, заважав їм та нормальній роботі магазину, тобто вчинив дії, що створюють об’єктивну сторону кримінального правопорушення, а саме грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю.

Для захисту інтересів Регіональним центром було призначено адвоката Володимира Безрука, доручення №005-0013008 від 13.01.2016.

Адвокат, послуги якого сплачує держава, подав клопотання про визнання протоколу огляду місця подій неприпустимим з підстав не відповідності нормам КПК України, виходячи з показань свідків, які були понятими під час огляду місця події, та встановив, що слідчим була порушена імперативна норма права, яка визначає обов’язкову участь не менше двох понятих, оскільки фактично слідча дія була проведена за їх відсутності.

Роль понятих була зведена виключно до підписання чистого аркушу протоколу огляду, а не забезпечення їх участі з метою посвідчення факту проведення слідчої дії, їх ходу та результатів. Кожен із понятих був присутнім на місці огляду окремо один від одного, в різний період часу, при цьому перший свідок бачив уламки пляшки, заперечуючи наявність інших розбитих пляшок, а друга бачила тільки пляму на полу, уламки вже були відсутні. Кожен з них був присутній не більше 10хв., а слідча дія тривала 30 хв. Фотографування проводилось також відсутності понятих.

Допитані в суді свідки пояснили, що обвинувачений не заважав їм роботи покупки, в їх присутності порядок не порушував, нецензурно не лаявся, пляшки не розбивав.

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області, оцінив сукупність зібраних та наданих доказів, прийшов до висновку, що стороною обвинувачення не доведено, що обвинуваченим було вчинено кримінальне правопорушення передбачене ч.1 ст. 296 КК України, а також визнав клопотання сторони захисту обґрунтованим. В судовому засіданні обвинувачений свою вину не визнав.

 За результатами розгляду, суд ухвалив визнати громадянина невинуватим у пред’явленому обвинуваченні за ч.1 ст.296 КК України та виправдати за недоведеністю вчинення кримінального правопорушення.

  Таким чином, завдяки професійним діям адвоката Володимира Безрука його клієнт був виправданий за ч.1 ст.296 КК України.

За безоплатною правовою допомогоююридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтесь до установ системи безоплатної правової допомоги:

  • Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях – м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 77, 8-й поверх, тел. (061) 224-44-50, офіційний сайт: zaporizhya.legalaid.gov.ua, ел.адреса: office.zaporizhya@legalaid.gov.ua
  • Маріупольський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Маріуполь, пр. Нахімова 82, тел : (0629)474-695, (050) 951-28-81, електронна адреса:  mariupol.donetsk@legalaid.gov.ua
  • Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Краматорськ, вул. Академічна, буд.20, телефони: 099-266-91-62, електронна пошта:  kramatorsk.donetsk@legalaid.dn.ua