назад
29.10.18

Випущено 1,2 млн інформаційних буклетів про безоплатну правову допомогу

zastavka bookletДля клієнтів системи БПД надруковано 14 буклетів із актуальних соціально-правових питань загальним накладом понад 1 млн 200 тис. примірників. Буклети виготовлені за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні».

«Обираючи тематику правових буклетів, ми орієнтуємося на питання, з якими люди найчастіше звертаються до центрів з надання БВПД, та дзвінки, що надходять до єдиного контакт-центру системи БПД за номером 0 800 213 103. Найчастіше юристи надають роз’яснення щодо сімейного, спадкового, земельного законодавства», – говорить директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

Збільшити рівень обізнаності населення щодо підстав та порядку надання безоплатної правової допомоги покликаний буклет «Безоплатна правова допомога: правова допомога, що гарантується державою».

Серед інформаційних матеріалів, які безкоштовно отримають українці – кілька видань щодо найпоширеніших правових питань у сімейному житті.

Наприклад, з буклетів можна дізнатися, як підтвердити статус багатодітної сім’ї та отримати відповідні пільги; як призначається і виплачується соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям. Багато запитань надходить до юристів центрів з надання БВПД щодо аліментів, поділу майна подружжя, отримання спадщини тощо. Відповіді на ці запитання також можна знайти у буклетах.

«Протидія домашньому насильству та захист прав дітей – сьогодні «гарячі» теми для суспільства. Постраждалі від сімейного насильства, булінгу повинні знати про те, що мають право на підтримку системи БПД, допомогу адвоката, роботу якого оплатить держава», – говорить Олексій Бонюк.

Зокрема, надрукований інформаційний матеріал щодо протидії домашньому насильству, де роз’яснюються правозастосування термінового заборонного та обмежувального припису.

З тематичного буклету «Твої права – твій надійних захист» кожна дитина може дізнатися про свої права, викладені у простій та доступній формі. Важливо – діти та підлітки знатимуть, куди звернутися за правовою допомогою у випадках, якщо їх ображають у школі чи на вулиці, жорстоко поводяться з ними вдома. На дитячу аудиторію також розрахований «Паспорт прав дитини».

Окрім того, вийшли друком буклети, з яких можна дізнатися про особливості договору довічного утримання; умови призначення та нарахування пенсії за віком; призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка не набула права на пенсійні виплати.

Стане у нагоді багатьом громадянам також інформація щодо безоплатної передачі земельної ділянки із земель державної і комунальної власності, а також погашення заборгованості за кредитним договором перед банком, що ліквідується.

Незабаром правопросвітницькі інформаційні буклети будуть направлені до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у всі регіони України.

Електронні версії буклетів:

1. Безоплатна правова допомога: правова допомога, що гарантується державою.
2. Багатодітна сім’я: підтвердження статусу та пільги.
3. Договір довічного утримання.
4. Допомога малозабезпеченій сім’ї: порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.
5. Поділ майна подружжя: поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя.
6. Прийняття спадщини: оформлення спадщини, визначення додаткового строку для прийняття спадщини, оподаткування спадщини.
7. Безоплатна передача земельної ділянки громадянам із земель державної і комунальної власності.
8. Заборгованість за кредитним договором перед банком, що ліквідується.
9. Призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка не набула права на пенсійні виплати.
10. Аліменти на батьків: обов’язок повнолітніх дочки, сина утримувати батьків та його виконання.
11. Пенсія за віком: умови призначення та нарахування.
12. Протидія домашньому насильству: терміновий заборонний та обмежувальний припис.
13. Твої права – твій надійний захист: правові орієнтири для кожної дитини.
14. Паспорт прав дитини.

Інформаційні матеріали системи безоплатної правової допомоги (для перегляду та завантаження) доступні у розділі Прес-центр/Бібліотека.


Українсько-канадський проект «Доступна та якісна правова допомога в Україні» фінансується Міністерством міжнародних справ Канади, впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром з надання правової допомоги. Проект має на меті покращення рівного доступу до правосуддя для населення України (особливо представників вразливих верств) шляхом підтримки впровадження системи безоплатної правової допомоги та підвищення рівня обізнаності населення щодо прав на отримання безоплатної правової допомоги.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook             YouTube YouTube