назад

Інформування молоді щодо протидії домашньому насильству

умань насилля25 жовтня 2018 року спеціалістами Тальнівського бюро правової допомоги Уманського місцевого центру з надання БВПД було проведено лекцію в Тальнівському будівельно-економічному коледжі на тему «Як протидіяти домашньому насильству?». Присутніх поінформовано про те, як розпізнати домашнє насильство і його форми та подбати про власні права та безпеку.

Студентів ознайомлено з основними положеннями нового Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», прийнятого з метою протидії дискримінації за ґендерною ознакою, забезпечення комплексного підходу до запобігання будь-яким формам насильства, узгодження політики ґендерної рівності та профілактики насильства, розширення кола осіб, які підпадають під дію чинного законодавства а також запровадження додаткових заходів, спрямованих на створення запобіжних і захисних механізмів боротьби з усіма формами ґендерно зумовленого насильства.

До відома присутніх доведено, що домашнє насильство – це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

Увагу студентів акцентовано на тому, що держава гарантує безоплатну соціальну, медичну, психологічну, правову допомогу та тимчасовий притулок жертвам домашнього насильства та право на відшкодування кривдниками матеріальних збитків і шкоди.

Молодь поінформовано, де і як постраждалі можуть отримати допомогу. Зокрема:

– у поліції: за номером 102 або звернутися особисто до Національної поліції та написати заяву про вчинення насильства;

– у центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які надають соціальні послуги та психологічні консультації та за можливості направляють до центрів соціально-психологічної реабілітації;

– у службі у справах дітей;

– За телефоном національної гарячої лінії з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації 0-800-500-335 або 116-123 з мобільного (Анонімно. Конфіденційно. Безкоштовно. Цілодобово).

До відома присутніх доведено інформацію про роботу Тальнівського бюро правової допомоги та види правової допомоги, які можна тут отримати. Розповсюджено друковані матеріали системи безоплатної правової допомоги з контактами та адресою Тальнівського бюро правової допомоги: м.Тальне, вул. Соборна,122, тел.: (04731) 3-30-05 та єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів, цілодобово).