назад

Вирішення спорів у режимі онлайн як інструмент покращення доступу до правосуддя: міжнародна конференція у Києві

gol

19-20 вересня 2017 року в Києві відбулася дводенна конференція на тему «Вирішення спорів в режимі онлайн – покращення доступу до правосуддя в Україні», організована Програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».


Її учасниками стали представники адвокатури, суддівського корпусу, державних органів та неурядових організацій в Україні, міжнародних організацій-донорів, які здійснюють діяльність у сфері верховенства права в Україні, а також – вітчизняні та зарубіжні експерти у сфері впровадження програм онлайн врегулювання спорів (зокрема, зі США, Канади та країн Європи).


Участь у конференції також взяла начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Світлана Бідюк.


11


Метою заходу було ознайомити усіх учасників з можливостями онлайн врегулювання спорів як засобу, що сприяє їх швидкому вирішенню, зменшенню завантаженості на суддів та підвищенню задоволеності сторін спору результатами вирішення таких спорів. А також – обговорити оптимальні варіанти запровадження онлайн врегулювання спорів в Україні та потенційних перешкод, які можуть це ускладнити; виробити рекомендацій щодо планування подальших кроків з поширення практики онлайн врегулювання спорів в Україні.


1


Виступаючи зі вступним словом, керівник програми USAID «Нове правосуддя» Девід Вон та директор Офісу з питань демократії та врядування USAID Томас Уайт наголосили на актуальності тематики заходу та висловили сподівання, що результатом роботи конференції стане напрацювання рекомендацій щодо розвитку онлайн врегулювання спорів в Україні.

 

Під час заходу учасники ознайомились з історією розвитку онлайн врегулювання спорів, його перевагами, обмеженнями та кращими практиками застосування. Було висвітлено питання практичного застосування онлайн врегулювання спорів на представлено відповідні кейси міжнародного досвіду (наприклад, у Нідерландах, Великобританії, Франції та Канаді).


2


Також учасникам демонстрували роботу системи онлайн врегулювання спорів, під час якої була можливість побачити справу з позиції кожної зі сторін, дізнатися, як система здійснює аналіз фактичних обставин справи, задає питання та які рішення вона пропонує обом сторонам.


3


На завершення конференції учасники розділилися на тематичні робочі групи з низки сфер цивільного, господарського та адміністративного права, покликані узагальнити міжнародний досвід, з яким вони ознайомилися, та знайти шляхи імплементації найкращих практик в українських реаліях. Результатами групової роботи стало декілька концепцій онлайн-платформ, що спрощують медіацію та підготовку процесуальних документів, а також аналіз можливих викликів та переваг запровадження повноцінної системи вирішення спорів у режимі онлайн в Україні.


5


Переглянути повну програму заходу


Учасниками конференції стали й представники системи надання безоплатної правової допомоги в Україні – керівники, фахівці та фахівчині Координаційного центру, регіональних та місцевих центрів з надання БВПД. Вони відзначають корисність такого заходу, його цікаву практичну програму та високий фаховий рівень доповідачів конференції.


6