назад

Виїзне консультування жителів Черкаського району

мошни10 січня 2019 року в рамках реалізації проекту “Я маю право!” та роботи мобільної точки доступу до безоплатної правової допомоги, Ірина Мостова заступник начальника відділу правової інформації і консультацій Черкаського місцевого центру з надання БВПД спільно з фахівцями Головного територіального управління юстиції у Черкаській області здійснили виїзне консультування громадян на базі Мошнівської сільської ради Черкаського району.

Громадян цікавили питання спадкового, земельного та сімейного права.

Під час прийому звернулася громадянка за роз’ясненнями щодо особливостей встановлення факту родинних відносин.

мошни 1 (1)«Суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин у випадку, якщо даний факт безпосередньо породжує юридичні наслідки для заявника: право на спадщину, право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, отримання компенсації» – роз’яснює Ірина Мостова.

Заяву про встановлення факту родинних відносин подають до районного, районного у місті або міськрайонного суду за місцем проживання особи, яка подає заяву. Якщо, особа проживає за межами України і є громадянином України – підсудність розгляду справи визначається за його клопотанням ухвалою Верховного Суду України.

Питання встановлення факту родинних відносин розглядається судом в порядку окремого провадження. До суду можуть звернутися:

– спадкоємці померлої особи, які мають право на спадщину, як за законом, так і за заповітом для яких у зв’язку з встановленням факту родинних відносин мають настати відповідні юридичні наслідки;
– особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і яким установи Пенсійного фонду відмовили в її призначенні через відсутність доказів, що підтверджують родинні відносини;
– інші особи, якщо встановлення такого факту призводить до виникнення юридичних наслідків для цих осіб.

Разом з заявниками у справі про встановлення факту родинних відносин можуть брати участь також зацікавлені особи з метою захисту своїх інтересів або інтересів держави. Зацікавленими особами у справах про встановлення факту родинних відносин, залежно від мети встановлення цього факту, можуть бути інші особи, які мають право на спадщину (брати, сестри, онуки, особи на користь яких складено заповіт, усиновлені, територіальна громада – за відсутності інших спадкоємців за законом і заповітом).

Заява про встановлення факту родинних відносин повинна відповідати загальним правилам щодо форми визначених ст. 175 ЦПК України та вимогам щодо її змісту, згідно зі ст. 318 ЦПК України.

Заява повинна містити:

– інформацію про те, який факт заявник просить встановити та з якою метою;
– причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт;
– докази.

До заяви додаються документально засвідчені докази, що підтверджують викладені в заяві обставини і довідка про неможливість відновлення втрачених документів.