назад

Виїзні консультативні пункти працювали на Городнянщині

130616 213 червня 2016 року в Городнянському районі працювали виїзні (мобільні) пункти консультування громадян та прийому документів Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Відвідувачів приймали директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко, головний спеціаліст відділу попередньої роботи з клієнтами Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Данило Павлюк, а також представники громадської організації “МАРТ” Дмитро Шумар та Інна Сімакіна.

У м. Городня було проведено 5 виїзних прийомів громадян у Городнянській районній державній адміністрації, службі у справах дітей Городнянської районної державної адміністрації, Городнянській загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ступенів, Городнянській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІ ступенів та Городнянському психоневрологічному інтернаті.
Перед початком прийому громадян у Городнянській загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІІ ступенів та Городнянській спеціальній загальноосвітній школі-інтернаті І-ІІ ступенів Володимир Бобруйко ознайомив трудові колективи цих шкіл з роботою системи безоплатної правової допомоги та діяльністю Чернігівського місцевого центру з надання БВПД.
150616 5Під час роботи виїзних консультативних пунктів у м. Городня за отриманням безоплатної правової допомоги загалом звернулось 18 громадян, яким було надано 24 консультації.
Відвідувачів Городнянської районної державної адміністрації цікавили питання соціального забезпечення (щодо підстав для відмови ПАТ “Облтеплокомуненерго” у застосуванні пільги при оплаті послуг з водопостачання для ветеранів військової служби) та питання захисту прав пацієнта (щодо порядку оскарження встановленого лікарем діагнозу); служби у справах дітей — сімейне та адміністративне питання (щодо порядку позбавлення батьківських прав; щодо порядку оскарження постанови по справі про адміністративне правопорушення); Городнянської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІ ступенів — договірні питання (щодо підстав та порядку розірвання договору довічного утримання), трудові питання (щодо підстав для відмови роботодавця у виплаті працівнику грошової допомоги при виході на пенсію; щодо правомірності відмови роботодавця у виплаті працівнику матеріальної допомоги на оздоровлення), земельні питання (щодо порядку приватизації земельної ділянки), спадкові питання (щодо порядку відмови від спадщини) та питання соціального забезпечення (щодо права ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС на отримання субсидії; щодо пільг для учасників бойових дій); Городнянської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів — трудові питання (щодо виплати грошової допомоги при виході на пенсію медичним працівникам; щодо умов продовження щорічної відпустки; щодо порядку звільнення працівників у зв’язку зі скороченням штату працівників; щодо переважного права на залишення на роботі інвалідів при скороченні штату працівників; щодо додаткових відпусток інвалідам), сімейні питання (щодо сплати аліментів на дитину під час її навчання у вищому навчальному закладі), питання соціального забезпечення (щодо наявності права у навчального закладу відраховувати вартість харчування зі стипендії дітей-сиріт; щодо підстав для призначення пенсії на пільгових умовах), інші цивільні питання (щодо визнання права власності на будинок; щодо порядку оскарження рішення суду по цивільній справі); Городнянського психоневрологічного інтернату – питання соціального забезпечення (щодо умов перерахунку органами соціального захисту розміру соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям) та інші цивільні питання (щодо порядку відшкодування матеріальної шкоди). Бажаючі отримали флаєри “Право на безоплатну вторинну правову допомогу”.
У с. Хрипівка Городнянського району було проведено робочу зустріч з головою Хрипівської сільської ради Городнянського району Олександром Ткаченком, під час якої було надано інформацію про діяльність Чернігівського місцевого центру з надання БВПД, роз’яснено поняття безоплатної вторинної правової допомоги, зазначено хто має на неї право та хто її надає, ознайомлено з порядком подання та розгляду звернень. Результатом робочої зустрічі є домовленість з головою Хрипівської сільської ради про співпрацю, організацію роботи виїзного консультаційного пункту та попередня домовленість щодо направлення до Чернігівського місцевого центру з надання БВПД суб’єктів права на отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Для відвідувачів залишено флаєри “Право на безоплатну вторинну правову допомогу”.
150616 6По завершенню робочої зустрічі в приміщенні Хрипівської сільської ради також було проведено виїзний прийом мешканців Городнянського району. За отриманням безоплатної правової допомоги звернулось 5 громадян, яким було надано 9 консультацій з житлових, сімейних, договірних і трудових питань, а також з питань виконання судових рішень та соціального забезпечення. Відвідувачам роз’яснені: підстави для нарахування субсидій; порядок укладення договору купівлі-продажу будинку в сільській місцевості; порядок визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням; відсутність права у працівника органу місцевого самоврядування на перерахунок заробітної плати відповідно до нового Закону України “Про державну службу”; умови виконання рішення суду в разі, якщо боржник проживає в невстановленому місці; порядок стягнення аліментів на дітей; підстави та наслідки позбавлення батьківських прав. Бажаючі отримали флаєри “Право на безоплатну вторинну правову допомогу”.

150616 4Крім того, з метою поширення інформації щодо реалізації права на безоплатну вторинну правову допомогу працівники Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги разом з представниками громадської організації “МАРТ” провели «вуличне» інформування населення Городнянського та Чернігівського районів Чернігівської області.
Під час спілкування жителів м. Городня, с. Хрипівка та смт Седнів знайомили з основами функціонування системи безоплатної правової допомоги, роз’яснювали поняття вторинної правової допомоги, повідомляли про категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Бажаючим залишались флаєри “Право на безоплатну вторинну правову допомогу”.