назад

Виїзний прийом до Киріківської територіальної громади

OkM 2017 05 11 ViyizniyPryyom 112 травняЄвген Мороз, який перебуває на посаді заступника начальника Великописарівського бюро правової допомоги, здійснив виїзний прийом громадян з метою надання юридичних консультацій, що проходив у приміщення Кириківської селищної ради.

 

Громадяни звертали з різними питання: оформлення спадщини, порядок складання запиту, передання у власність присадибної ділянки.

Євген Мороз детально роз’яснив підстави набуття права на  землю із державної та комунальної власності, відповідно до ст. 116 Земельного кодексу України «Громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування». ч. 3 цієї ж статті передбачено передання земельних ділянок у такий спосіб:

–  приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян;

– одержання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій;

– одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації.

Він повідомив, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян провадиться лише один раз по кожному виду використання.

Також Євген Мороз надав роз’яснення щодо порядку приватизації земельних ділянок на безоплатній основі, згідно ст. 118 Земельного кодексу України. «Громадянин подає заяву до відповідного органу виконавчої влади (ОВВ) або органу місцевого самоврядування (ОМС), який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу. Рішення ОВВ та ОМС щодо приватизації земельних ділянок приймається у місячний строк на підставі технічних матеріалів та документів, що підтверджують розмір земельної ділянки. Після розгляду, орган надає дозвіл підприємствам, установам та організаціям на розробку проекту приватизації земель. Передача земельних ділянок у власність провадиться тільки після затвердженого проекту  приватизації земель. Проект землеустрою розробляється за замовленням громадян, у строки, що обумовлюються угодою сторін», – додав він.

Євген Мороз на всі поставлені запитання надав вичерпні відповіді та залишив візитівки з контактною інформацією, за якою можна у телефонному режимі отримати юридичну консультацію.

 

Великописарівське бюро правової допомоги: вул. Ярослава Мудрого, 1; т. ( 05457) 5-15-20.