назад

В Одесі відкрився Центр ювенальної пробації для неповнолітніх

centr probaciyi 6Сьогодні, 12 травня 2017 року за адресою м. Одеса, вул. Матроський узвіз, 7 за участю представників Уряду Канади в Україні та Міністерства юстиції України, а також представників установ та відомств, громадських та міжнародних організацій, що займаються правами дітей, які перебувають у конфлікті з законом, відбулася церемонія відкриття Центру ювенальної пробації для неповнолітніх.

Після церемонії відкриття Центру у конференц-залі готеля «Гагаринн» відбулася презентація моделі ювенальної пробації для зацікавлених сторін. На захід були запрошені представники районних судів, головного управління Національної поліції в Одеській області, громадських організацій, служби у справах дітей та управління у справах сім’ї, молоді та спорту Одеської міської ради, директори Регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській, Дніпропетровській областях та м. Києва.

Як розповів учасникам заходу директор відділу технічного співробітництва Посольства Канади в Україні Карім Моркос, Центр є частиною більш масштабної програми, що виконується Агрітім Канада Консалтинг Лтд. за фінансової підтримки Міністерства міжнародних справ Канади, у тісній співпраці з Міністерством юстиції України.

centr probaciyi 1

centr probaciyi 10

centr probaciyi 2

Модель центру пробації було розроблено на виконання Закону України від 05 лютого 2015 року №160-VIII «Про пробацію». Пробація – новітній правовий інститут у сфері виконання покарань, метою якого є виправлення засуджених і запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень на основі впровадження міжнародних стандартів та європейських правил щодо роботи з засудженими.

Головна мета Центру ювенальної пробації міста Одеси – надати підтримку та допомогу підліткам, які порушили закон та були засуджені до виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних із позбавленням волі. Психологи та педагоги центру працюють за системою, яка передбачає індивідуальний підхід до кожної дитини, намагаючись з’ясувати, що спонукало підлітка піти на правопорушення та виправити причину.

Заступник директора департаменту пробації Ігор Андрушко висловив щиру подяку Уряду Канади та місцевої влади Одеси за надання приміщення для центру, зазначивши: «Це вже сьомий центр ювенальної пробації, який ми відкриваємо, а до кінця року буде відкрито дванадцять».

«Наше завдання дуже важливе: боротьба та запобігання дитячої злочинності через добре ставлення, а не через покарання», – підкреслив директор департаменту.

centr probaciyi 3

Керівник проектного офісу Міністерства юстиції України Катерина Новохатня розповіла, що у новому Центрі ювенальної пробації міста Одеси підлітки будуть проходити корекційні програми з управління гнівом, управління емоціями, вирішення конфліктів, матимуть можливість для цікавого навчання та корисного дозвілля. Для них і для їхніх рідних буде забезпечуватися індивідуальний супровід, який дозволить працювати з поведінкою і взаємовідносинами дитини з рідними, друзями, в школі та громаді. Окрему увагу приділено дотриманню прав дітей. Для забезпечення доброзичливою і безпечного середовища для підлітків була проведена реконструкція приміщення. В даний час Центр ювенальної пробації міста Одеси працює з 6 неповнолітніми, яких звинувачують у скоєнні кримінального злочину, і 10 неповнолітніми, які відбувають покарання, не пов’язані з позбавленням волі.

«У роботі Центру застосовується канадійсько-європейський підхід до роботи з підлітками, які потрапили у конфлікт із законом. Ми спробуємо працювати з підлітками для того, аби з’ясувати, що їх спонукає скоювати злочин і вирішувати ці причини, а не просто карати їх. Цей підхід ефективно працює, адже показник рецидиву для підлітків, які проходять цю програму, складає лише 2% », – підкреслив представник Посольства Канади в Україні Карім Моркос.

centr probaciyi 4

centr probaciyi 7

Ольга Боровська, директор Центру ювенальної пробації м. Одеса зазначила: «Ми не можемо ліквідувати злочинність, але ми можемо вести профілактичну роботу та давати можливість іншим дітям не скоювати правопорушення».

Ольга Боровська подякувала головним партнерам Центру: Одеській обласній державній адміністрації, Одеській обласній службі зайнятості, громадським організаціям «Віра.Надія.Любов», «Молодіжний центр розвитку», «Червоний Хрест», Національній організації Скаутів України, поліції «Шкільний офіцер поліції» та іншим організаціям, які захищають права неповнолітніх.

Наприкінці зустрічі учасники заходу переглянули дві відео –презентації історії успіху підлітків, які перебували у конфлікті з законом та за допомогою працівників Центру пробації змогли змінити своє життя не краще.

«Ми б хотіли, щоб всі побачили, що такі діти отримали шанс на інше життя. Змінюючи долю кожного такого підлітка, ми змінюємо на краще майбутнє нашої держави», – підсумувала директор Центру.

centr probaciyi 9

centr probaciyi 12

centr probaciyi 14

centr probaciyi 15