назад

Взаємодія та профілактична робота значущий важіль у запобіганні торгівлі людьми

67524495 735538983531093 63224087555604480 nЖорстоке сьогодення привертає увагу до однієї з найболючіших проблем у всьому світі – торгівлі людьми. Боротьба з торгівлею людьми є одним із пріоритетних напрямків діяльності державних інституцій у сфері захисту прав людини. Ключовим завданням сьогодні залишається підвищення рівня інформованості громадян про глобальну проблему торгівлі людьми.

Громадська правозахисна організація «Егіда-Запоріжжя» ініціювала проведення 05 серпня 2019 року круглого столу на тему: «Впровадження Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в тому числі дітьми. Здійснення громадського контролю за виконанням політики протидії торгівлі людьми в Запорізькій області у 2019 році».

Заступник голови правління ГПО «Егіда-Запоріжжя» Наталія Заїкіна у своїй промові наголосила, що у 2019 році у Запорізькій області виявлено 6 осіб (з яких 1 неповнолітня особа) постраждалих: від сексуальної експлуатації 2 жінок та трудової експлуатації 3 чоловіків та 1 жінку. На сьогодні надано статус особи, постраждалої від торгівлі людьми – 2 особи, 1 перенаправлено за місцем постійного проживання, з 3 особами робота подовжується. Надано допомогу: гуманітарну – 3 особам; медичну (допомога в лікуванні) – 3 особам; в отриманні документів – 2 особам; психологічну – 6 особам; правову – 6 особам; влаштування на IMG 9478тимчасове проживання – 1 особі; в організації само зайнятості – 1 особі.

Учасники круглого столу акцентували увагу на різних групах ризику, зокрема дітях та жінках, зробили соціальний аналіз причин і наслідків торгівлі людьми на теренах Запорізької області, взагалі України й за її межами. Особливий інтерес в аудиторії викликали питання, пов’язані з працевлаштуванням молоді. Учасники круглого столу розглянули проблеми пошуку гідного місця роботи, працевлаштування за кордоном, соціальні стереотипи, міфи і ризики, пов’язані з торгівлею людьми.

Головний спеціаліст відділу комунікацій та правопросвітництва в Запорізькій області Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Ірина Пісецька розповіла учасникам круглого столу про види правових послуг відповідно до статті 13 Закону України «Про надання правової допомоги» та про категорії осіб, які відповідно до статті 14 цього ж Закону мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

У заході  прийняли участь представники громадських організацій та органів влади: Департаменту соціального захисту населення ЗОДА, Служби у справах дітей ЗОДА, Департаменту освіти і науки ЗОДА, Запорізького місцевого центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУНП в Запорізькій області, Філії Центру пробації в Запорізькій області, Головного територіального управління юстиції у 68309357 735536716864653 2633141863883735040 nЗапорізькій області, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій області.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).