назад

Взаємодія з органами місцевого самоврядування — шлях наближення системи безоплатної вторинної правової допомоги до громади

ochОднією з основних форм участі громадян у вирішенні місцевих проблем є органи самоорганізації населення. До них належать будинкові, вуличні, квартальні комітети, комітети мікрорайонів. Згідно з діючим законодавством органи самоорганізації населення наділені статусом самостійної ланки місцевого самоврядування, що дає їм змогу вирішувати питання соціального, економічного, культурного життя громадян, вони додатково наділені повноваженнями щодо видачі довідок з місця проживання, побутових характеристик, складання актів обстежень житлово-побутових умов громадян, беруть участь у проведенні огляду та відбору будинків для поточного і капітального ремонтів у житловому фонді міста та інші.

Органи самоорганізації населення Кривого Рогу налічують 204 квартальних, 125 вуличних, 1937 будинкових комітетів, 11 комітетів мікрорайонів.

Керівники органів самоорганізації населення працюють безпосередньо з людьми, знають їхні проблеми та мають можливість донести актуальну інформацію до мешканців міста. Враховуючи це, 3 вересня 2015 року було проведено семінар, на якому було доведено інформацію про доступ громадян до безоплатної вторинної правової допомоги (надалі – БВПД) та про роботу Першого та Другого криворізьких місцевих центрів з надання БВПД. Начальник відділу взаємодії з суб’єктами надання первинної правової допомоги Першого криворізького МЦ з надання БВПД Наталя Кожем’яка пояснила порядок звернення до центрів та надала контакти для звернення.

Усього на зустрічі були присутні 23 представника органів самоорганізації населення. Їм було запропоновано провести інформаційні бесіди та розмістити на дошках оголошень матеріали про роботу системи безоплатної вторинної правової допомоги в місті. Це дасть можливість поширити актуальну для громадян інформацію та захистити їхні права у разі їх порушення.

OCH2

och3