назад

ZPT 3Аналіз результатів досліджень у сфері прав людини в Україні, звітів національних та міжнародних правозахисних організацій, доповідей Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини свідчить про те, що, попри певні позитивні зміни, пов’язані з початком проведення реформи правоохоронних органів, порушення прав та свобод людини з боку правоохоронців залишаються системними та мають значну поширеність у нашій державі.  Досить часто об’єктами таких порушень стають вразливі групи населення (наркозалежні, ВІЛ-інфіковані тощо), які є досить «зручною» категорією для правоохоронців у частині забезпечення «високих показників» їхньої службової діяльності.

       Ще влітку цього року розпочалось тісне співробітництво Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги з Благодійним фондом «Друге життя», що опікується вразливими верствами населення, серед яких є люди, що живуть з ВІЛ-інфекцією, вживають наркотики або які знаходяться на замісній підтримувальній терапії (далі-ЗПТ).

       Перша зустріч, що відбулась на базі КУ «Бердянський психоневрологічний диспансер» в червні цього року виявила ряд правових питань, на які б хотіли отримати відповідь учасники програми ЗПТ. Більша частина цих питань стосувалася саме взаємовідносин з правоохоронними органами, прав та обов’язків учасників програми замісної підтримувальної терапії при затримані й арешті. Для того щоб більш детально розібратися в зазначених питаннях було вирішено зустрітися знову.

       І от 15 листопада керівник Бердянського МЦ Євген Сухомлин провів інформаційне заняття для пацієнтів програми ЗПТ та їх близького оточення з питань взаємодії представників уразливих груп населення та співробітників правоохоронних органів на тему: «Я і поліція».

       Керівник Бердянського місцевого центру чітко й ґрунтовно розтлумачив норми чинного законодавства, а саме Конституції України, Закону України «Про національну поліцію», кримінально-процесуального кодексу, надав практичні поради спілкування й поводження зі співробітниками поліції, а також закликав всіх не боятися відвертих розмов з правовохоронцями, знати свої права та вміти їх правильно застосувати на практиці.

       Захід виявився настільки інформаційно цікавим, що до нього в якості слухачів приєднались співробітники та медичні працівники лікувальної установи. По закінченню зустрічі всім присутнім були роздані пам’ятки «Ваші права при затриманні та арешті».

Також нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги можна звернутися до Бердянського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою:

  • Адреса: Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/Богуславського, 8,  1-й поверх (будівля санепідемстанції)
  • Телефони: (06153) 4-89-42, (06153) 4-89-43, 0950209918, 0960079909,
  • Ел. пошта:  berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua, скайп: berdyansk_center.

А також єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги:

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).