назад

Як діяти, якщо бракує страхового стажу? Порада фахівця.

229-1Про порядок призначення та виплати, а також строки і розмір тимчасової соціальної допомоги, пенсіонеру, якому не вистачає страхового стажу, розповіла 22 жовтня 2018 року фахівець Путильського бюро правової допомоги під час виїзного прийому громадян в селі Плоска.

Під час роботи мобільної точки доступу до безоплатної правової допомоги на базі Плосківської сільської ради до фахівця Путильського бюро правової допомоги звернулася місцева жителька. Вона була стурбована питанням виходу на пенсію. Жінку цікавило, в якому віці можна вийти на пенсію та що робити, якщо не вистачає страхового стажу?

Спеціаліст пояснила, що згідно з нововведеннями пенсійної реформи не кожен українець може вийти на заслужений відпочинок при досягненні пенсійного віку. Пенсіонери, яким не вистачає стажу, мають право отримати тимчасову соціальну допомогу .

“Отримати допомогу можуть тільки ті особи, які на момент оформлення соціальних виплат мають не менше 15 років страхового стажу і є безробітними. Для призначення тимчасової допомоги необхідно звернутися з письмовою заявою до органу соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання, – зазначила фахівець Путильського бюро правової допомоги Валерія Кермач. – До заяви слід додати документ, що засвідчує особу пенсіонера і його місце проживання, ідентифікаційний номер, довідку про наявний страховий стаж (видається в Пенсійному фонді України на запит пенсіонера) та декларацію про доходи і майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги”.

Наприкінці консультування фахівець розповіла місцевим жителям про можливість отримання безоплатних правових консультацій, а також про змогу скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел.: (0 3730) 2-31-58, мобільний телефон: 0687422456.
Звернутися по допомогу до фахівців Путильського бюро правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, Путильський район, смт. Путила, вул. Українська, 178. Телефон: (0 3738) 2-13-33.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).