назад

Як дізнатися про свої права розповіли представникам ЗМІ Полтавщини

DSC 1065

04 серпня 2017 року м. Полтаву та м. Миргород із робочим візитом відвідав радник Міністра юстиції України, народний депутат України Ігор Алексєєв. Під час відвідин він ознайомився із діяльністю органів юстиції, роботою Миргородського бюро правової допомоги та процесом надання безоплатної  правової допомоги фахівцями системи БВПД. У ході спілкування з клієнтами, які цього дня завітали за отриманням правової допомоги до бюро, нардеп поцікавився, які питання найбільше хвилюють жителів територіальної громади, яким чином вони дізналися про систему БВПД та її послуги, чи задоволені якістю отриманої правової допомоги.  Ігор Алексєєв також провів прийом громадян та поспілкувався із представниками ЗМІ.

У рамках візиту до  м. Полтави радник Міністра юстиції України, народний депутат України провів прес-конференцію, під час якої представники мас-медіа мали можливість почути інформацію з перших вуст про роботу Міністерства юстиції України, зокрема, ознайомитися з реформами Мін’юсту в сфері державної реєстрації, новими онлайн-сервісами, запровадженням  інституту приватного виконавця, розвитку системи безоплатної правової допомоги, впровадження правопросвітницького проекту «Я маю право!» та ін.

«Впродовж останніх трьох років Мін’юст створив розгалужену систему безоплатної правової допомоги, яка налічує понад 500 офісів по всій території України та дозволяє її отримати кожному громадянину, в усіх куточках нашої держави. Дізнатися про свої права та можливості їх захисту громадяни можуть під час правопросвітницької діяльності фахівців системи БВПД» – зазначив Ігор Алексєєв. Радник Міністра юстиції України наголосив, що звернувшись до фахівців системи БВПД кожен може отримати роз’яснення з різноманітних правових питань, юридичну консультацію та, за необхідності, можливість представлення своїх інтересів у суді за рахунок держави. 

Участь у прес-конференції також взяв перший заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Микола Лахижа, який розповів представникам мас-медіа про кількість звернень клієнтів до Регіонального та місцевих центрів, наголосив на позитивній динаміці збільшення їх показників, що підтверджує довіру людей до системи безоплатної правової допомоги. У своїй доповіді він зазначив, що протягом 1 півріччя 2017 року Регіональним центром з надання БВПД у Полтавській області було видано 3085 доручень адвокатам для надання БВПД щодо захисту прав громадян у кримінальному процесі. DSC 1052

 «За період з 01 січня по 30 червня 2017 року місцевими центрами з надання БВПД в регіоні, в тому числі бюро правової допомоги, 10 826 особам було надано правову консультацію, 1468 громадянам надано безоплатну вторинну правову допомогу, видано 940 доручень адвокатам та 518 штатним працівникам щодо представництва інтересів клієнтів в суді або оформлення процесуальних документів. Клієнти місцевих центрів та бюро правової допомоги найчастіше зверталися з питань цивільного, спадкового, сімейного, земельного, житлового, договірного, трудового, адміністративного права, соціального забезпечення, з питань виконання судових рішень та з інших питань» – повідомив Микола Лахижа.

Представники ЗМІ також дізналися про діяльність мобільних та дистанційних пунктів, які забезпечують доступ до правової допомоги жителів віддалених сіл. Такі пункти доступу до правової допомоги діють на базі сільських рад, центрів зайнятості, бібліотечних, медичних закладів, судів, громадських організацій, служб у справах дітей, управлінь праці та соціального захисту населення, районних державних адміністрацій  та забезпечують у повній мірі можливість громадян реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу.  Протягом 1 півріччя 2017 року фахівці місцевих центрів та бюро правової допомоги здійснили 818 виїздів  мобільних та дистанційних пунктів, до яких звернулося 2657 громадян.

Окремо перший заступник директора Регіонального центру зупинився на активній правопросвітницькій роботі фахівців Регіонального, місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги системи БВПД області, яка проводилася з метою інформування громадян про їх права, механізми їх захисту, у тому числі за допомогою фахівців системи БВПД області. Так, лише за перше півріччя 2017 року проведено 822 правопросвітницькі заходи.DSC 1084

«Під час здійснення правопросвітницької діяльності фахівці системи безоплатної правової допомоги орієнтуються на підвищення рівня правової обізнаності громадян, задля того щоб вони не лише розуміли зміст своїх прав, а й мали чіткий алгоритм дій у проблемних ситуаціях. Саме у такій нагоді стають місцеві центри та бюро правової допомоги, адже значна кількість звернень громадян до фахівців системи свідчить про довіру до неї, а клієнти досить часто звертаються до нас за рекомендацією знайомих, що говорить про їх задоволення якістю отриманих правових послуг» – зазначив Микола Лахижа.

Також перший заступник директора Регіонального центру  поінформував представників ЗМІ про позитивні напрацювання роботи фахівців системи БВПД області, навів приклади успішного вирішення справ клієнтів, поінформував про пріоритети роботи у поточному році.

 Начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області  Олег Тимченко під час прес-конференції розповів представникам ЗМІ про те, як втілюються на території області реформи Мінюсту, окремо зупинився на реалізації в області правопросвітницького проекту «Я маю право!», розповів про те,  яка правопросвітницька робота проводиться органами юстиції, поділився пріоритетами у роботі щодо підвищення рівня правової освіти громадян у рамках вищезазначеного проекту. 

Довідково. Загальнонаціональний просвітницький проект Я МАЮ ПРАВО! (ЯМП!) реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою БПД та територіальними органами юстиції за підтримки USAID “Нове правосуддя” та іншими донорами. Його основна мета – сформувати нову правову свідомість шляхом інформування громадян про їхні права та механізми їх захисту. Поширення знань та освітня місія сприяє залученню громадян до правової активності та правосвідомої поведінки. Проект розраховано на громадян України віком від 18 років. Тривалість проекту становить 3 роки (2017–2019 рр.) Старт проекту відбувся 7 червня 2017 року. Проект презентовано Павлом Петренко та директором USAID Уейд Уорреном в Кабінеті міністрів України. До географії проекту віднесено всі міста України, включаючи віддалені селища, де функціонують центри та бюро БПД.  Слоган проекту: ЗНАЮ! ДІЮ! ЗАХИЩАЮ! означає, що я

Знаю свої права

Користуюсь ними і знаю, що треба робити, коли мої права порушують

Захищаю себе згідно з законами, а держава захищає мене і мої права