назад
10.03.16

Як допомогти особам, які постраждали від торгівлі людьми – можливі шляхи експертної співпраці

144230656710 березня 2016 року члени команди Координаційного центру з надання правової допомоги зустрілися із з представниками Коаліції громадських організацій з протидії торгівлі людьми з метою обговорення можливих шляхів співпраці.

Під час зустрічі представники Коаліції розповіли про стан справ в Україні щодо протидії торгівлі людьми та захисту прав осіб, які постраждали від неї, зокрема, про основні нормативно-правові акти, які регулюють діяльність у сфері протидії торгівлі людьми, – Закон України «Про протидію торгівлі людьми», постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми» та «Про затвердження Положення про створення та функціонування Єдиного державного реєстру злочинів торгівлі людьми». Вони висловили думку про необхідність внесення змін до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» щодо розширення переліку суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу, зокрема, включення постраждалих від торгівлі людьми до категорії осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу. Представники Коаліції також розповіли про особливості набуття статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та повідомили, що впродовж 2015 року такий статус отримали 83 особи. Крім того, було зареєстровано 111 злочинів за статтею 149 Кримінального кодексу України (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини).

Серед основних напрямів можливої співпраці з Координаційним центром, про які говорили учасники у ході зустрічі: спільна адвокаційна кампанія щодо внесення змін до законодавства України стосовно включення постраждалих від торгівлі людьми до категорії осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу; опрацювання проектів законодавчих змін стосовно включення постраждалих від торгівлі людьми до категорії осіб, які мають право на безоплатну правову допомогу; проведення навчальних заходів для адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, та для працівників центрів з надання БВПД стосовно роботи з категорією осіб, що постраждали від торгівлі людьми; наповнення бази електронних консультацій з типових питань, з якими звертаються особи, що постраждали від торгівлі людьми / зразки типових документів; проведення релевантної інформаційно-роз’яснювальної кампанії.

Участь у зустрічі від Координаційного центру з надання правової допомоги взяли Перший заступник директора Мирослав Лаврінок, начальник відділу розширення доступу до правової допомоги Наталія Марчук, начальник відділу міжнародного співробітництва Юлія Сорока. Представники Коаліції громадських організацій з протидії торгівлі людьми: Марина Пасічник, голова правління Всеукраїнської коаліції громадських організацій з протидії торгівлі людьми; Вікторія Мазуренко, спеціаліст із адвокації та нарощення потенціалу Представництва Міжнародної організації з міграції в Україні; Ольга Стрельцова, експерт Представництва Міжнародної організацій з міграції в Україні; Наталія Піддубна, керівник юридичної приймальні Чернігівського громадського комітету захисту прав людини; Олена Моргун, голова правління Дніпропетровської обласної громадської організації «Промінь»; Маргарита Пархоменко, директор Миколаївського місцевого благодійного фонду «Любисток».

ДОВІДКОВО:

Представництво Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні надає допомогу особам, які постраждали від торгівлі людьми, з 2000 р. З січня 2000 р. по грудень
2015 р. 11695 постраждалих осіб отримали комплексну реінтеграційну допомогу, у т.ч. юридичну, медичну, психологічну, фінансову, освітню та інші види допомоги в залежності від індивідуальних потреб.

Всеукраїнська коаліція громадських організацій з протидії торгівлі людьми створена у 2011 році. Наразі до складу коаліції входять 29 громадських організацій. Метою діяльності Коаліції є захист прав осіб, які постраждали від торгівлі людьми, та покращення доступу таких осіб до комплексної допомоги, якої вони потребують.

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter