назад

Як допомогти внутрішньо переміщеним особам в реалізації їхніх прав, навчали фахівців системи БПД на Закарпатті

vpo k   У п’ятницю, 22 вересня, фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області спільно з Радником міністерства соціальної політики України з питань внутрішньо переміщених осіб у Закарпатській області Анжелою Бабкіною та за сприяння Ресурсного центру для підтримки та супроводу ВПО, ГО «Справа Кольпінга в Україні» провели тренінг-навчання на тему: «Права внутрішньо переміщених осіб та правова допомога в їх реалізації» для фахівців місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги.

  До участі в заході долучилися представники державних та громадських організацій, які надають правову допомогу ВПО: Іван Алмаші, перший заступник начальника ГТУЮ у Закарпатській області, Тетяна Андрейчик, головний спеціаліст Головного управління державної міграційної служби у Закарпатській області, Тетяна Трильо та Антон Савчин – представники Управління забезпечення прав людини Національної поліції України та ін.

vpo n
    Відкриваючи захід, Анжела Бабкіна наголосила на важливості взаємодії державних та громадських організацій у підтримці прав внутрішніх переселенців. Радник з питань ВПО також окреслила коло найактуальніших проблем, з якими стикають переселенці, та провела для присутніх презентацію законодавчої бази щодо соціально-правового захисту ВПО та практичних аспектів законодавства.
    І.Алмаші зазначив, що нині в області налічується майже 5 тисяч внутрішніх переселенців, і слід зазначити, що це одні з найбільш патріотично налаштованих громадян України, а разом з тим, і найбільш постраждалих від війни на сході. Тому велика надія на фахівців системи безоплатної правової допомоги, які повинні не тільки надавати правову допомогу у вирішенні проблем ВПО, але й психологічну підтримку.

vpo3
    Заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області Лариса Фучко поінформувала, що за січень-серпень 2017 року до місцевих центрів звернулася 6331 особа, з яких 48 – внутрішньо переміщених. Найчастіше ВПО звертаються з питань встановлення факту, що має юридичне значення, отримання матеріальної допомоги, встановлення факту народження, отримання компенсації за винайм житла та сплату комунальних послуг, відновлення пенсій та соціальних виплат тощо. Л.Фучко зазначила, що з будь-яких питань внутрішні переселенці можуть звертатися до фахівців місцевих центрів та бюро правової допомоги, де їм гарантована фахова юридична підтримка.
   Анжела Бабкіна детально розповіла про найактуальніші проблеми, з якими стикаються переселенці. Серед них: ідентифікація особи, возз’єднання сімей, підтвердження страхового стажу, захист майнових прав і т.ін.
    Після презентації учасники тренінгу долучилися до обговорення проблем ВПО та пошуку шляхів їх вирішення.
    Підсумовуючи захід, А.Бабкіна наголосила, що тільки у тісній співпраці громадських організацій, благодійних фондів, громадянської спільности та органів державної влади можливе вирішення наявних проблем.

vpokd