назад
21.02.23

Як ефективніше захищати права людей, які постраждали внаслідок збройної агресії рф: відбулась експертна дискусія

Українці, які проживають на деокупованих територіях та поблизу районів ведення бойових дій, мають багато правових проблем. Як ефективніше захищати права людей, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України. Як покращити доступ до правових послуг осіб, постраждалих від сексуального насильства пов’язаного з конфліктом.

Ці та інші питання обговорювалися 21 лютого 2023 року під час експертної дискусії «Актуальні правові проблеми осіб на деокупованих територіях та поблизу районів ведення бойових дій», що була організована Координаційним центром з надання правової допомоги.

«Вирішення гуманітарних проблем – це перше, що потрібно людям, які знаходиться на деокупованих територіях та поблизу ведення бойових дій. Паралельно з цим вони потребують вирішення багатьох правових питань, пов’язаних з воєнним станом, бойовими діями, які є новими для правників. Тому дуже важливий обмін досвідом з колегами, які працюють з такими людьми, з їхньою правовою проблематикою», – зазначила заступниця Міністра юстиції України з питань європейської інтеграції Валерія Коломієць.

Під час експертної дискусії йшлося також про проблемні питання та ризики, пов’язані із наданням правової допомоги на деокупованих територіях. Зокрема, обговорено досвід органів правопорядку, державних установ та громадських організацій надання правової допомоги на звільнених від окупантів територіях.

Від початку широкомасштабного вторгнення по 31 січня 2023 року до системи безоплатної правової допомоги надійшло 5,1 тис. звернень від українців, які проживають на тимчасово окупованій території.

«Люди, які проживають на деокупованих територіях, найчастіше звертаються до нас щодо відновлення втрачених документів, встановлення фактів, що мають юридичне значення, перерахунку або оформлення пенсії, компенсації за зруйноване майно, пошуку людей, які зникли безвісти, прийняття спадщини», – розповіла директорка Харківського місцевого центру з надання БВПД Оксана Сіренко.

Фіксації злочинів окупантів – важлива складова процесу притягнення воєнних злочинців до відповідальності. Система БПД ще на початку повномасштабної війни посилила співпрацю з Офісом генерального прокурора, зокрема, щодо інформування людей про можливість зафіксувати воєнні злочини через єдину платформу збору доказів злочинів рф warcrimes.gov.ua. Так, працівники системи БПД з травня 2022 року по 20 лютого цього року виявили 285 осіб, які є постраждалими або свідками вчинення воєнних злочинів.

Учасники зустрічі наголосили на важливості посилення взаємодії між відповідними органами та установами, які дотичні до вирішення правових питань людей, що проживають на деокупованих територіях та у «сірих» зонах. Зокрема, йшлося про обмін інформацією про осіб, які потребують допомоги у вирішенні нагальних правових питань, проведенні спільних заходів з підвищення рівня правової поінформованості українців.

В експертному обговоренні взяли участь представники Міністерства юстиції України, Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Урядової уповноваженої з питань гендерної політики, Офісу Генерального прокурора, Національної поліції України, Командування Сил територіальної оборони Збройних Сил України, Координаційного центру з надання правової допомоги, центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Норвезької ради у справах біженців, громадських організацій.