назад
12.04.16

Як “казан” АТО викриває юридичні проблеми всього суспільства: про що говорили у книгарні “Є”

Ye pr

У Книгарні «Є» у рамках проекту «Війна» відбулася розмова про права та пільги для учасників АТО. Участь у ній взяли представники Третього київського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Юрій Рудих та Ніна Махиня та представник «Юридичної сотні» Максим Діжечко. Модерувала захід Олена Задорожна.

У своєму вступному слові Юрій Рудих назвав армію казаном, до якого потрапляють люди з різного середовища і з усіх соціальних прошарків, а відтак армія – це такий собі зріз сучасного суспільства. Закономірно і розмова досить скоро стала торкатися глобальніших , ширших питань. Ніна Махиня та Юрій Рудих розповіли про консультаційний пункт на Південному вокзалі (більше дізнатися про нього можна з цього матеріалу), про те, як з моменту відкриття Третього київського місцевого центру поступово, крок за кроком завойовували довіру та репутацію серед воїнів АТО, які не завжди готові довіряти державним установам, про те, як співпрацювали з громадськими організаціями – зокрема з «Юридичною сотнею».

Максим Діжечко, у свою чергу, розказав про шлях «Юридичної сотні», про основні досягнення у роботі і ті виклики, що стоять перед організаціями тепер. Зокрема, торкнулися теми залучення адвокатів, особливо у регіонах, та обмеженості тих питань, які держава вирішує у справах, які стосуються учасників АТО. Так, наприклад, система надання безоплатної вторинної правової допомоги наразі надає допомогу лише у питаннях, що стосуються соціального забезпечення. У цьому контексті згадали про законопроект 3044, прийняття якого змінить цю ситуацію та дозволить учасникам АТО розраховувати на кваліфіковану допомогу адвокатів, які співпрацюють з місцевими центра з надання бвпд, у будь-яких питаннях.

Також учасники зустрічі поговорили про те, як держава та громадська ініціатива можуть працювати в одному полі і про проникнення людей з однієї в іншу сферу, про те, як до співпраці варто залучати не лише громадські організації, а громадськість.

Наприкінці розмови кожен з учасників окресли своє бачення того, що необхідно змінити, щоб вирости. Серед згаданих змін було впровадження електронних послуг, яким наразі займається Міністерство юстиції, залучення досвіду інших країн, подолання загальної правової неграмотності людей та, головне – виховання готовності брати на себе відповідальність за власні вчинки та рішення.

 

«Ми навчилися об’єднуватися проти чогось, але ще не вміємо об’єднуватись за щось,» – зазначив на початку зустрічі Максим Діжечко, додавши також, що часто через амбіції організації не чують одна одну. Сподіваємося, що у цій розмові говорити та слухати змогли всі.

Ye 1Ye 2Ye 4