назад

17160639 1303325029713082 728535881 n

28 лютого 2017 року фахівці Кременецького місцевого центру з надання БВПД Тетяна Точинська та Ярослав Лис провели зустріч-інформування з колективом  відділу Держгеокадастру у Кременецькому районі. Працівники місцевого центру спільно із заступником начальника відділу Держгеокадастру В’ячеславом Войтовичем обговорили питання про те, як особа може отримати інформацію про наявність вільних земельних ділянок на території сільської, селищної чи міської ради.

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Відповідно до частини першої статті 121 Земельного кодексу України  громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

а) для ведення фермерського господарства – в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

б) для ведення особистого селянського господарства – не більше 2,0 гектара;

в) для ведення садівництва – не більше 0,12 гектара;

г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара;

ґ) для індивідуального дачного будівництва – не більше 0,10 гектара;

д) для будівництва індивідуальних гаражів – не більше 0,01 гектара.

Ці земельні ділянки можливо отримати в будь-якому регіоні країни, незалежно від місця проживання громадянина, але у разі, якщо на території сільської, селищної чи міської ради є вільні земельні ділянки.

Отримати інформацію про земельну ділянку можна скориставшись Публічною кадастровою картою України, яка містить дані про:

– цифрову карту України;-кордон України;

-межі областей, районів, населених пунктів;

-індексно – кадастрові карти;

-земельні ділянки та їх межі;

-кадастровий номер земельної ділянки;-цільове призначення, форму власності  та площу земельної ділянки.

Проте цей метод пошуку та отримання інформації про дані земельних ділянок може бути не достатньо дієвим, оскільки на сьогодні, на жаль, багато земельних ділянок залишаються неприватизованими, не усі мають присвоєні кадастрові номери. Тому при пошуку вільних земельних ділянок можуть виникати труднощі.

Отримати інформацію про земельну ділянку можна надіславши офіційний запит про надання публічної інформації в місцеві органи влади або підрозділ Держгеокадастру. У відповідному запиті необхідно запитувати інформацію про наявність земель державної та/або комунальної власності, які ще не надані у користування та можуть бути використанні під забудову або для іншого цільового використання згідно із ст. 121 Земельного кодексу України. Якщо земельна ділянка знаходиться у межах міста, села чи району, звертатися необхідно до органів місцевої влади, якщо ж земельна ділянка знаходиться за межами населеного пункту – до територіального відділення Держгеокадстру.

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати