назад

453453453453454З таким питанням  досить часто звертаються громадяни як до місцевого центру так і до органів місцевого самоврядування. У зв’язку з цим очільниця Монастириського бюро правової допомоги Галина Джумак провела тренінг-навчання на тему: «Зняття з реєстрації місця проживання осіб у судовому порядку» для секретарів сільських та селищних рад Монастириського району.

Статтею 41 Конституції України передбачено, що: «Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності є непорушним».

Ніхто не може бути протиправно позбавлений або обмежений в здійсненні права власності. У інших випадках, особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Часто власники будинків, квартир змушені зняти з реєстрації родичів, які перебувають за межами України декілька років, де і фактично проживають через проблеми зі сплатою надмірних комунальних послуг, які не надаються, але нараховуються за них. В свою чергу родичі чи інші особи, які не проживають але зареєстровані разом із власниками будинків, квартир, втрачають право на користування будинком, внаслідок їх відсутності без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зняття з реєстрації місця проживання здійснюється на підставі заяви особи, чи остаточного рішення суду (про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням).

Отже, для подання в суд позовної заяви про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням та зняття з реєстрації за місцем проживання необхідно подати такі документи:

Позовну заява;

Документ, що підтверджує сплату судового збору (704,80 грн.), чи підтверджує пільгу зі сплати судового збору;

Документи, що підтверджують право власності на нерухоме майно;

Документи, що підтверджують факт відсутності члена сім’ї власника у займаному приміщені без поважних причин понад один рік.

Позовна заява подається до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за місцезнаходженням жилого приміщення.

Рішення суду про визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням та зняття з реєстрації за місцем проживання, після набрання ним законної сили, буде підставою для зняття з реєстрації місця проживання у виконавчих органах сільської, селищної або міської ради, сільським головою (у тому числі через центри надання адміністративних послуг) на території відповідної адміністративно – територіальної одиниці. 

ДОВІДКОВО: (317, 319, ч.2 ст. 321, ч.2 ст.405 Цивільного кодексу України, ч.1 ст. 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні»)

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.