назад

Як на Рівненщині пройшов Всеукраїнський тиждень права

гол

Традиційно на початку грудня в Україні проводиться Всеукраїнський тиждень права. З цієї нагоди фахівці системи БПД Рівненщини упродовж тижня, що минув, провели значну кількість різнопланових заходів.

Так, днями директор Регіонального центру Василь Овдіюк спільно з директором Сарненського місцевого центру Миколою Павлюком провели для учнів ЗОШ №3 м. Сарни «Подорож у світ юридичних професій». 

Відвідавши Сарненський місцевий центр, школярі дізналися про професію юриста, специфіку роботи місцевого центру та безоплатної правової допомоги. Також учням розповіли детально про те, ким можна працювати, здобувши професію юриста.

1

Окрім того, на виконання Меморандуму про співпрацю Микола Павлюк провів лекцію на правову тематику для учнів 11-х класів Сарненського районного ліцею «Лідер». Під час лекції очільник місцевого центру розповів про юридичні професії, зокрема, суддю, прокурора, адвоката, державного виконавця, юрисконсульта.

2

Тим часом керівник Дубровицького бюро правової допомоги Юлія Швець відвідала Лютинський НВК, де для учнів 8-11-х класів провела лекцію «Світ юридичних професій». Школярі також дізналися про те, де вони можуть отримати безоплатну правову допомогу, а також про діяльність Дубровицького бюро правової допомоги.

3

У свою чергу керівник Володимирецького бюро правової допомоги Ірина Демидчик провела виїзний прийом громадян у Великоцепцевицькій сільській раді, а також роз’яснила працівниками ОМС проблематику прав людини. Тим часом головний спеціаліст Володимирецького бюро правової допомоги Лариса Оштук провела для учнів місцевої школи інформаційно-роз’яснювальну лекцію «Права дитини в контексті законодавства України».

4

Керівник Березнівського бюро правової допомоги Юлія Пахальчук провела для вихованців Березнівського районного будинку дитячої та юнацької творчості захід, під час якого роз’яснила присутнім про їхні права та обов’язки.

Рівненський місцевий центр, звичайно ж, також долучився до проведення заходів з нагоди Всеукраїнського тижня права. У Рівненському професійному ліцеї відбулася лекція на правову тематику, участь у якій, зокрема, директор місцевого центру Алла Негрей. Понад 60 студентів продемонструвала неабияку зацікавленість до питань, які обговорювались. А говорили здебільшого про права та обов’язки українців, механізми захисту прав у повсякденному житті, про законні підстави обмеження прав тощо.

5

«Кожен громадянин повинен знати свої права хоча б тому, щоб контролювати їх дотримання державою. Якщо ви не знаєте їх, то, по суті, це означає, що у вас їх просто немає. Знаючи свої права, ви можете попередити порушення і боротися за їх дотримання», – наголосила Алла Негрей, яка також розповіла учасникам заходу про систему безоплатної правової допомоги, діяльність Рівненського місцевого центру, види послуг, які там можна отримати, звернувшись до центру, коло суб’єктів, яким надається вторинна правова допомога та багато іншого.

6

Тим часом керівник Гощанського бюро правової допомоги Сергій Дубич взяв участь у відкритому уроці правознавства для учнів 8-х класів Красносільської ЗОШ І-ІІ ступенів. Спершу школярам розповіли про реалізацію національного правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», можливості запобігання насильства у сім’ї та право особи тощо.

7

Після цього у приміщенні Красносільської сільської ради в рамках роботи мобільного пункту консультування місцеві жителі отримали консультації щодо питань надання житлових субсидій та встановлення факту, що має юридичне значення.

Також у рамках Всеукраїнського тижня права в Радивилівському районному суді відбулася екскурсія для учнів 10 класу Крупецької ЗОШ. Школярів, зокрема, ознайомили з порядком ведення судочинства та продемонстрували залами судових засідань.

Керівник Радивилівського бюро правової допомоги Марія Поволоцька, яка також взяла участь у заході, ознайомила учнів з порядком звернення до суду, з поведінкою учасників судового процесу та діяльністю правової допомоги.

8

Окрім того, керівник Дубенського бюро правової допомоги Анатолій Андріюк і головний спеціаліст Людмила Юхимчук зустрілися зі студентами Дубенської філії Університету «Україна» та провели лекцію на тему «Гарантії реалізації прав людини».

Зокрема, Анатолій Андріюк роз’яснив присутнім основні положення Загальної декларації прав людини, імплементацію її норм в законодавство України, проінформував про основні гарантії прав та свобод людини і громадянина, які передбачені Конституцією України і законами України. Правник навів чимало практичних ситуацій з діяльності бюро, що стосуються реалізації громадянами своїх конституційних прав, а також способів вирішення певних життєвих труднощів.


9


У свою чергу Людмила Юхимчук розповіла про систему безоплатної правової допомоги та її структуру, роз’яснила право кожного громадянина на первинну та вторинну правову допомогу, назвала основні категорії осіб, яким надається така допомога.


Тим часом керівник Корецького бюро правової допомоги Оксана Костюк провела для учнів 7-9 класів Річецької ЗОШ I-II ступенів правий урок на тему «Права дитини». Школярам, зокрема, розповіли, що права дитини закріплені у низці міжнародних документів, основним з яких є Конвенція ООН про права дитини, проінформували про діяльність дитячого фонду ЮНІСЕФ, роз’яснили поняття омбудсмена та порядок звернення до нього. Також правник наголосила, що дитина має низку прав, які закріплені на державному рівні, однак не варто забувати що, окрім прав, вони мають ще й обов’язки.


10


Окрім того, Оксана Костюк під час роботи мобільного пункту консультування консультувала місцевих жителів Річецької сільської ради. Громадян цікавили питання щодо порядку безкоштовного отримання земельної ділянки, порядку оформлення права власності на земельну ділянку, роз’яснення порядку доступу до БВПД тощо.


Довідково: контакти Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області;

Рівненський місцевий центр з надання БВПД;

Сарненський місцевий центр з надання БВПД.