назад

Як на Сумщині консультують у місцях несвободи

Юристи безоплатної  правової  допомоги  Сумщині   повсякчас   дбають  про  забезпечення  правових  потреб  громадян, зокрема у місцях несвободи*. Чергова зустріч відбулася днями у онлайн форматі, де фахівці  Регіонального  центру  з  надання  БВПД  в  Сумській  області  спільно із  представниками Сумського  місцевого  центру  з наданя БВПД організували  онлайн-зустріч  з  засудженими  та  адміністрацією  державної установи  «Сумська  виправна  колонія  №  116».

Онлайн-захід відбувся за участі директорки Регіонального  центру з надання БВПД у Сумській області Олени  Демченко та адвокатки, як співпрацює із системою БПД Сумщини Ольги Думал.

«Україна переживає складні часи, тому ми працюємо для того, щоб кожен громадянин України і кожна людина, яка проживає в нашій державі мала змогу отримати якісну безоплатну правову допомогу. З особами, які перебувають у місцях несвободи, ми зустрічаємося регулярно, вивчаємо їх правові потреби та надаємо допомогу словом та ділом»,- зазначає очільниця Регіонального центру.

 

У рамках зустрічі Олена  Демченко,  розповіла  про  правові  підстави  та  порядок  надання  безоплатної  вторинної  правової  допомоги  засудженим.  

Часто громадяни, які перебувають у місцях несвободи, мають низку юридичних питань. Проте,  фізичної можливості відвідати центр чи сектор бюро правової допомоги у них немає.

Під час під  час  онлайн-консультування  надали  відповіді із   наступних  питань, що стосувалися:

  • порядку умовно дострокового звільнення;
  • порядку дій щодо добровільного виконання виконання рішення суду;

Спектр питань, що ставляться до спеціалістів доволі широкий це і цивільна,  і адміністративна, і кримінальна галузі права.

“Місця несвободи. Перше, що спадає на думку, коли ми говоримо про місця несвободи – це місце тримання під вартою. Але поняття значно ширше, сюди належать в’язниці, слідчі ізолятори, дитячі будинки-інтернати, психіатричні лікарні, школи-інтернати, гауптвахти, кімнати для тимчасово затриманих, автозаки, пункти прийому біженців. Тобто всі місця, де люди не можуть залишити за власним бажанням”, уточнює заступниця директора Сумського місцевого центру з надання БВПД Наталія Шестерніна. 

Звернутися до системи безоплатної правової допомоги – https://linktr.ee/legalaid.gov.ua   

Довідково: *Місце несвободи — це місце (державне чи приватне), де особа утримується (поміщається та вибуває), або може утримуватись за наказом будь-якого судового, адміністративного чи іншого органу або за його вказівкою, з його відома чи мовчазної згоди (офіційні та неофіційні місця утримання) під вартою, в ув’язненні або під опікою, яке ця особа не має права залишити з власної волі або не має можливості реалізувати цю волю (за фізичним або матеріальним станом).