назад

Представникам місцевої влади столиці розповіли про практичні аспекти захисту честі, гідності та ділової репутації

Більше 50 державних службовців, представників Шевченківської та Оболонської районних в місті Києві державних адміністрацій, дізналися, яким чином, діючи у правовому полі, можна захистити свою честь, гідність та ділову репутацію і як притягнути до відповідальності людину, яка розповсюджує завідомо не правдиву інформацію.

Зокрема, директор Правобережного київського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Бреус під час зустрічей з представниками місцевої влади Києва зосередив свою увагу на нормах національного та міжнародного законодавства, які гарантують захист честі, гідності та ділової репутації і навів приклади реальних життєвих ситуацій, в яких страждала ділова репутація посадовців, акцентуючи увагу на механізмах її відновлення.

Державні службовці досить часто стають об’єктами критики з боку суспільства чи окремих громадян. Проте трапляються випадки, коли така критика безпідставна, містить ознаки наклепу та супроводжується приниженням честі, гідності та ділової репутації людей, які працюють на державних посадах. Тому ми вирішили провести ряд правопросвітницьких заходів для таких осіб, щоб підвищити їх правову обізнаність та надати правові інструменти вирішення конфліктних ситуацій, – Сергій Бреус

Отож, представник системи БПД навчив присутніх визначати, що є порушенням права на честь, гідність і ділову репутацію, зазначивши, що відповідальність настає лише у випадках коли розповсюджуються неправдиві факти про людину, а не оціночні судження про неї. Також, важливими умовами є доведення до відома недостовірної, тобто такої, що не відповідає дійсності, інформації, яка стосується певної фізичної чи юридичної особи, хоча б одній особі у будь-який спосіб, до того ж ця інформація має порушувати особисті немайнові права.

Переходячи від теорії до практики посадовці виконали ситуативні завдання, під час яких аналізували конкретні випадки, та надавали їм правову оцінку.

Також, слід зауважити, що найближчими днями відбудуться такі ж зустрічі з державними службовцями КМДА та Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації.