назад

Як на Житомирщині покращують доступ ветеранів та членів їхніх сімей до БПД

Ветерани війни та члени сімей загиблих Захисників та Захисниць України – у трійці категорій, які найбільш часто звертаються по правничу допомогу на Житомирщині. Від початку цього року було майже 1000 таких звернень, з них 415 за вторинною правничою допомоги.

Серед питань, якими вони зазвичай цікавляться – соціальне забезпечення, оскарження дій та бездіяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, питання сімейного, пенсійного, трудового права тощо.

Юристи бюро правничої допомоги намагаються максимально спростити доступ цієї категорії до своїх послуг, зокрема правничих консультацій. Для цього вони налагоджують партнерські зв’язки, організовують роботу консультаційних пунктів в місцях, які часто відвідують ветерани війни та члени сімей загиблих Захисників та Захисниць України, — органах соціального захисту і ветеранських організаціях, проводять правопросвітницькі заходи.

Так, юристи Коростенського бюро правничої допомоги співпрацюють з Коростенським районним ТЦК та СП. Щоб ефективніше надавати безоплатну правничу допомогу ветеранам війни та членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, захисникам України, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, юристи установ провели робочу зустріч, під час якої обговорили порядок перенаправлення клієнтів, види правничих послуг та порядок захисту порушених прав цієї категорії громадян.

Разом з представниками відділу з питань ветеранської політики управління праці та соціального захисту населення провели семінар, під час якого говорили про реалізацію державної ветеранської політики у сфері забезпечення дотримання/захисту порушених прав ветеранів війни, учасників бойових дій, учасників АТО, членів їх сімей, а також про розбудову системи соціального захисту цих категорій населення. Юристка бюро Оксана Сергієнко проінформувала присутніх про порядок звернення та надання безоплатної вторинної правничої допомоги. Цього ж дня працював консультаційний пункт доступу до системи БПД.

Активною є співпраця юристів Коростенського бюро з фахівцями Коростенського центру соціально-психологічної реабілітації населення, зокрема у питаннях перенаправлення клієнтів. Нещодавно під час зустрічі з юристом та клієнтами центру говорили про правничі послуги, які можуть отримати ветерани війни і яким чином це можна зробити.

Юристи Народницького бюро правничої допомоги консультують учасників бойових дій в приміщенні сервісного центру Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області. Найбільш часто вони відповідають на запитання:

Які пільги та соціальні гарантії мають учасники бойових дій та членів їхніх сімей?

Як учасникам бойових дій отримати безоплатну вторинну правничу допомогу?

Який порядок виплати грошової винагороди військовослужбовцям за безпосередню участь у бойових діях?