назад

Як не потрапити до рук торговців людьми навчали в «Лабіринті можливостей»

У Всесвітній день протидії торгівлі людьми 30 липня фахівці Регіонального та Івано-Франківського місцевого центрів з надання БВПД долучились до інформаційного квесту «Лабіринт можливостей», який проходив на Вічевому майдані.

2

Метою акції було поінформувати населення про актуальність проблеми торгівлі людьми, ознайомити з методами безпечного працевлаштування, навчання та подорожей за кордоном.

3

Щороку в усьому світі мільйони людей, які шукають кращої долі, потрапляють у трудове рабство. Торгівля людьми є проблемою для більшості країн світу. На жаль, це ганебне явище існує і в Україні. Наша країна є країною походження (звідки вивозять постраждалих від торгівлі людьми), транзиту (через Україну везуть постраждалих в інші країни) та призначення (постраждалих експлуатують в Україні).

За оціночними даними Міжнародної організації з міграції, за роки незалежності України від торгівлі людьми постраждали понад 230 тисяч осіб. Українці потерпають сучасного рабства як усередині країни, так і за кордоном.

4

Основними країнами, в яких експлуатують громадян України залишаються Російська Федерація, Україна, Республіка Польща, Республіка Туреччина, ОАЕ тощо. Щороку весь світ прикутий до проблеми сучасного рабства та докладає значних зусиль для того, що люди не потрапляли в тенета торгівлі людьми.

5

У 2013 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми, зазначивши, що в цей день необхідно підвищувати рівень поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми і привертати увагу до важкого становища жінок, чоловіків і дітей, які стали жертвами цього злочину, а також заохочувати людей активно допомагати постраждалим і протидіяти торгівлі людьми.

До Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми Міністерство соціальної політики у співпраці із суб’єктами, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, а також системи безоплатної правової допомоги на Прикарпатті третій рік поспіль проводить загальнонаціональну інформаційну кампанію.

6

Фахівці Регіонального та Івано-Франківського місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечили роботу консультаційного пункту на Вічевому Майдані у місті Івано-Франківську. Працівники надавали правові консультації громадянам щодо існуючої проблеми торгівлі людьми.

До консультування також долучився заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук, який акцентував увагу на ознаках торгівлі людьми, як уникнути пастки і отримати якісну правову допомогу.

7

Благодійний фонд «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» спільно з Департаментом молодіжної політики та спорту та системою БПД Прикарпаття провели інформаційно-правопросвітницьку акцію «Лабіринт можливостей» з метою підвищення обізнаності мешканців міста щодо проблеми торгівлі людьми.

«Лабіринт можливостей» складався з 250 паперових коробок, де було десять станцій, під час яких учасник отримував запитання.

8

Усі бажаючі змогли відчути усі ризики і небезпеки, пов’язані з нелегальним працевлаштуванням закордоном та отримати корисні рекомендації як убезпечитися від небажаних проблем. Кожен охочий мав можливість отримати інформаційні буклети, тематичні браслети та флаєри з інформацією про торгівлю людьми та порадами, як уникнути подібних ситуацій.

9

Торгівля людьми займає третє місце за рівнем доходів серед злочинних «бізнесів». Торік на Прикарпатті 8 людей отримали статус постраждалих. Вони мають відповідні документи та їм надають відповідну допомогу. Фахівці складають план реабілітації на рік. Крім того, потерпілим надають близько 50 тисяч гривень.