назад

30 липня – Всесвітній День боротьби з торгівлею людьми. Для торгівлі людьми не існує державних кордонів чи вікових обмежень. Потрапити у сучасне рабство межу будь-хто, незалежно від рівня освіти та соціального статусу.

О 12:00 розпочалася просвітницько-інформаційна акція “Протидій торгівлі людьми” на Театральному майдані. Акція проводилась фахівцями системи БПД Тернопільщини та ТМЖК “Відродження нації”, представниками органів державної влади, національної поліції.

Продовжилась акція переглядом документального фільму “Жінка в полоні”, що відбувся у кінотеатрі Палац Кіно за сприяння Міністерства соціальної політики України та привернув увагу багатьох до проблеми торгівлі людьми, не залишив байдужим жодного глядача.

Фільм дав можливість кожному проаналізувати важливість реінтеграції та повернення в суспільство людей, які постраждали від злочину торгівлі людьми.

Після завершення кінопоказу присутні обговорили кінофільм, закцентувавши увагу на сучасних тенденціях та ризиках торгівлі людьми для наших співвітчизників.

Також акція проводилась на автовокзалі, де всі бажаючі могли отримати консультацію з проблемних питань та інформаційні матеріали.

Завершилася інформаційно-просвітницька акція на залізничному вокзалі.

Громадян, котрі відвідали захід, було проінформовано про їх трудові та громадянські права, механізми їх захисту та процедуру звернень до відповідних органів у випадку їх порушення.

УВАГА!

Нагадуємо форми торгівлі людьми:

  • Трудова експлуатація. Чоловіків, жінок та дітей змушують працювати проти їх волі під загрозою насильства чи іншого покарання. Це супроводжується обмеженням свободи, відібранням документів чи майна. Оплата за роботу не здійснюється, або не відповідає обіцяній.
  • Торгівля органами. Добровільне чи примусове вилучення органів з метою подальшого продажу, що здійснюється під дією тиску, погроз, а також використання уразливого стану людини.
  • Сексуальна експлуатація. Дорослих та дітей внаслідок обману, примусу, погроз чи інших засобів маніпуляції втягують до проституції, “ескорт послуг”, секс туризму, зйомок в порнографічних фільмах тощо.
  • Втягнення у злочинну діяльність. Людям обіцяють вигідне працевлаштування, але, застосовуючи різні засоби впливу та залякування, їх змушують перевозити наркотики чи інші заборонені речовини та предмети, порушувати закон. Проте замість заробітної плати, ці люди можуть отримати чималий термін ув’язнення.
  • Примусове жебрацтво. Примус людини до жебрацтва із застосуванням погроз, маніпуляцій та вимог відшкодувати непосильне боргове зобов’язання.

У випадку якщо Ви або Ваші близькі стикнулись з вище зазначеними проблемами, рекомендуємо звертатись за допомогою:

національна лінія протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0 800 505 501 – безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні; 527 – безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні;

єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).