назад

Як неповнолітнім отримати право на шлюб?

Життя часто непередбачуване. Трапляється, що перше кохання у 16 років призводить до наміру створити сім’ю. Що робити у такому випадку, адже Сімейний кодекс України встановив шлюбний вік для чоловіків та жінок – 18 років? На це питання відповідала фахівчиня системи безоплатної правової допомоги Аліна Зузуля студентам Професійно-технічного училища №8 у Чернівцях.

Шлюб – це сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За загальним правилом шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

«Однак, це право може бути реалізоване лише при волевиявленні двох осіб – жінки та чоловіка. За заявою особи, яка досягла 16 років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Закон не встановлює максимального шлюбного віку. Тому людина і у 80, і в 100 років має право на шлюб», – пояснила студентам фахівчиня системи безоплатної правової допомоги Аліна Зузуля.

Заяву про надання права на шлюб має розглядати суд за правилами окремого провадження. Така справа є підсудною за місцем проживання заявника. Про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника, оскільки вони зобов’язані захищати дитину, а отже, мають володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.

Головні підстави на отримання права на шлюб до 18 років:

·       вагітність;

·       фактичне створення сім’ї;

·       народження дитини.

Хто не може перебувати у шлюбі:

·       особи, які є родичами прямої лінії споріднення;

·       рідні (повнорідні, неповнорідні) брат і сестра (повнорідними є брати і сестри, які мають спільних батьків. Неповнорідними є брати і сестри, які мають спільну матір або спільного батька);

·       двоюрідні брат та сестра, рідні тітка, дядько та племінник, племінниця;

·       усиновлювач та усиновлена ним дитина.