назад
11.09.17

Як оформити допомогу при народженні дитини он-лайн – консультують фахівці Регіонального центру

online pry narodzenniДосі батькам після народження малюка доводилося оформляти немало різних документів. Серед таких документів – пакет паперів для оформлення допомоги при народженні дитини, яку гарантує держава. Навесні 2017 року Міністерство соціальної політики та Державне агентство з питань електронного урядування презентували нову електронну послугу у сфері соціального захисту – призначення допомоги при народжені дитини.

Раніше документи для призначення допомоги можна було подати лише у паперовій формі. У 2016 році близько 400 тис. українців для цього особисто відвідали органи соціального захисту населення, витрачаючи на це свій час. Відтепер, пропонується принципово новий рівень якості обслуговування. Батьки можуть подати такі документи у будь-який зручний час за допомогою мережі Інтернет, без необхідності особистого відвідування управління соціального захисту населення.

Електронна послуга вже доступна на офіційному сайті Мінсоцполітики за адресою e-services.msp.gov.ua, а також, згодом, буде доступна на єдиному державному порталі адміністративних послуг my.gov.ua. Електронні форми з автоматичною перевіркою введених даних та інтерактивними підказками мінімізують ризик допущення помилок при їх заповненні.

За рахунок автоматизації перевірки введених даних значно пришвидшується процес розгляду документів та ухвалення рішення щодо призначення допомоги. Такі нововведення дозволять заощадити час, фінансові ресурси та зменшують ризики зловживань або шахрайства.

Процес авторизації користувача на порталі e-services.msp.gov.ua відбувається у два способи: або через електронну пошту, або через електронний цифровий підпис (ЕЦП).

Варто наголосити, що реєстрація через електронну пошту все одно передбачає подачу документів у паперовій формі. Відтак, для того, щоб оформити допомогу не виходячи з дому, потрібно авторизуватися через електронний цифровий підпис. Що таке ЕЦП та як його отримати, читайте тут.

Далі відкривається електронна форма, яку слід заповнити. Власне, слід зазначити відомості про дитину, матір, батька, місце реєстрації та фактичного проживання, якщо вони відрізняються. Також – обрати спосіб, у який зручніше отримувати виплати. Це може бути особистий банківський рахунок або відділення «Укрпошти». І насамкінець – система автоматично підкаже територіальний орган соціального захисту, який має розглянути запит.

Завдяки автоматичній перевірці і підказкам, заповнення електронної форми відбувається легко і просто – із мінімальним ризиком припущення помилок.

Розгляд документів щодо призначення державної допомоги відбувається протягом десяти днів від дня звернення. Рішення про призначення допомоги надсилається заявникові електронною поштою (або надається особисто – під час візиту) протягом п’яти днів після прийняття відповідного рішення. Однак завдяки автоматизації, яка значно пришвидшує процес розгляду документів, заявник часто отримує рішення раніше встановленого законодавством терміну.

Нагадуємо, Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82.

Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106