назад

Як оформити паспорт громадянина України

1486647381 id e1538642259167Особа, яка досягла 14-річного віку має право отримати паспорт громадянина України.

Для того, щоб отримати паспорт громадянина України, не пізніше ніж через місяць після досягнення 14-ти років, особа має звернутися до територіального підрозділу ДМС України за зареєстрованим місцем проживання або до відповідного центру надання адміністративних послуг, центру обслуговування «Паспортний сервіс» ДП «Документ» з пакетом необхідних документів, а саме:
• свідоцтво про народження;
• паспорт одного із батьків;
• довідку органу реєстрації встановленого зразка;
• посвідчення про взяття на облік бездомних осіб (для бездомних осіб);
• довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб);
• у разі, якщо на момент народження дитини хоча б один з її батьків не був громадянином України, разом з основним переліком документів необхідно надати Довідку про реєстрацію особи (дитини) громадянином України;
• документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації (за наявності таких документів):
– свідоцтва про народження дітей;
– свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу
– свідоцтво про зміну імені
• довідку про присвоєння РНОКПП або повідомлення про відмову від його прийняття;

У випадках відсутності в громадян свідоцтва про народження потрібно звернутися до відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження з заявою про отримання повторного свідоцтва про народження. У разі, якщо громадянин народився за межами України, за видачею повторного свідоцтва про народження необхідно звернутись до консульських установ або дипломатичних представництв України.

Громадяни, які досягли 14-річного віку та отримують паспорт громадянина України вперше звільняються від плати за адміністративну послугу.

Паспорт, який оформлюється вперше, видається не пізніше 20 робочих днів з дня подання заяви для його отримання. Якщо особа, яка досягла 18- річного віку звернулася вперше за отриманням паспорта громадянина України, то строк видачі подовжується до двох місяців у зв’язку з проведенням процедури встановлення особи.

Видача паспорта громадянина України здійснюється у формі картки.

Особам віком від 14 до 18 років паспорт громадянина України у формі картки видається на 4 роки, особам, яким виповнилося 18 років – на 10 років.

У разі втрати або викрадення паспорта громадянина України необхідно звернутись з заявою встановленого МВС зразка про втрату паспорта до територіального підрозділу державної міграційної служби України за зареєстрованим місцем проживання особи, додавши, крім раніше перерахованого пакету документів, витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (якщо паспорт-вкрадений) та документи, що підтверджують сплату адміністративного збору або оригінал документа про звільнення від його сплати.