назад

Як оформити право власності на спадщину, коли відсутні правовстановлюючі документи

pravilno oformit nasledstvoГоловний спеціаліст відділу представництва Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Центр) Проява І.В. через суд допомогла клієнту визнати право власності на спадкове майно.

Дуже частими є випадки, коли через деякий час після відкриття спадщини з’ясовується, що спадкоємці не можуть оформити своє право власності на спадкове майно через відсутність відповідних правовстановлюючих документів.
Старше покоління часто не переймається оформленням права власності на належне їм майно. Після їх смерті рідні помилково вважають, що це майно належить їм на законних підставах і коли виникає питання про продаж, обмін чи дарування такого майна, виявляється, що для цього треба було ще й прийняти спадщину, оформити своє право власності, а час минув. Єдиний, хто міг би оформити право власності – помер. Фактично майно існує, а юридично власника немає.
До Володимир-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся клієнт з питанням визнання права власності на спадкове майно після смерті матері. В ході спілкування з клієнтом головним спеціалістом відділу представництва Центру було з’ясовано, що після смерті батька залишилось спадкове майно, до складу якого входив житловий будинок. Спадщину після смерті батька прийняла мати, яка вступила у фактичне володіння та управління майном, хоча належним чином не оформила спадкових прав. У 1998 році мати померла. Після її смерті відкрилась спадщина за законом. Клієнтка фактично вступила в спадщину, так як на момент смерті матері постійно проживала разом з нею і продовжує проживати по даний час. Оскільки правовстановлюючих документів на житловий будинок не було, тому виникла необхідність звернення до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно. Працівником Центру було підготовлено та передано на розгляд Володимир-Волинського міського суду позовну заяву про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування. Відповідачі по справі подали заяви про визнання позову та про розгляд справи за їх відсутності. Суд, з’ясувавши всі обставини справи, позиції позивача та відповідачів, 19.12.2016 року виніс рішення про задоволення позову в повному обсязі.

Пропонуємо розглянути загальні правила спадкування.
Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України (далі – ЦК України) спадкуванням є перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).
Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця та народжені живими після відкриття спадщини.
У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини, право спадкування відбувається за законом. Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово.
Якщо спадкоємець на момент смерті спадкодавця проживав та був зареєстрований зі спадкодавцем за однією адресою, то вважається, що спадкоємець фактично прийняв спадщину. У разі, якщо спадкоємець проживав та був зареєстрований зі спадкодавцем (який помер після 01 січня 2004 року, тобто після вступу в дію нового ЦК України) за різними зі спадкодавцем адресами, спадкоємцеві в обов’язковому порядку для прийняття спадщини необхідно протягом шести місяців з моменту смерті спадкодавця звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Для цього нотаріусу необхідно подати свідоцтво про смерть спадкодавця, документи, що підтверджують родинні стосунки зі спадкодавцем та оригінали правовстановлюючих документів на майно, що спадкується.
У випадку відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно питання спадкування такого майна може вирішуватись лише у судовому порядку відповідно до ст. 392 ЦК України, яка передбачає, що власник майна може пред’явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.
Таким чином, рішення суду про визнання права власності на спадкове майно є правовстановлюючим документом, на підставі якого проводиться державна реєстрація прав власності на об’єкти нерухомого майна в порядку спадкування.
Нагадуємо, що для отримання безоплатної вторинної правової допомоги громадяни можуть звернутися до Володимир-Волинського місцевого центру з надання БВПД та підпорядкованих бюро правової допомоги, які забезпечать участь адвоката або посадової особи відділу представництва Центру в складанні процесуальних документів та судовому процесі.

Адреса Центру та підпорядкованих Бюро:
Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД – м. Володимир-Волинський, вул. Устилузька, 19 тел.: (03342) 3-80-11, 3-80-16.
E-mail: volodymyr-volynskyy.volyn@legalaid.gov.uа
Skype: Володимир-Волинський МЦ з надання БВПД

Горохівське бюро правової допомоги – м. Горохів, вул. Шевченка, 25, тел. (03379) 2-17-30.
Іваничівське бюро правової допомоги – смт Іваничі, вул.Банківська, 6, тел. (03372) 2-20-19.
Локачинське бюро правової допомоги – смт Локачі, вул. Героїв Майдану, 1 тел. (03374) 3-01-34.
Любомльське бюро правової допомоги – м. Любомль, вул.Богдана Хмельницького, 12 тел. (03377) 2-45-43.
Нововолинське бюро правової допомоги – м. Нововолинськ, вул. Винниченка,14 тел. (03344) 4-48-14.
Шацьке бюро правової допомоги – смт Шацьк, вул. 50-років Перемоги, 1б тел. (03355) 2-08-47.