назад

Учасники АТО отримали інформації про нові аспекти в надання БВПД

OkM 170126 026 січня 2017 року для військовослужбовців та учасників АТО проведено семінар з орієнтації на службу та їх  права відповідно до Закону України Про безоплатну правову допомогу». Захід проводився представниками Охтирського місцевого центру з надання  безоплатної вторинної правової допомоги: Василем БОЙКО та Мариною ЛАПОНОГ, головним спеціалістом Охтирського міськрайонного центру зайнятості Олексієм БЕЙСОМ за участі представника військкомату  Антона КАРТУЗА та учасників бойових дій (УБД).

Начальник відділу організації надання  безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Василь БОЙКО повідомив присутнім про внесені зміни до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» відповідно до яких відтепер  вторинна правова допомога ветеранам війни та учасникам бойових дій надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, а з будь-яких питань. Він додав: «Усі інші особи матимуть таке право, якщо їх особистий дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів. Враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер»

OkM 170126 3

Інтегратор Охтирського МЦ з надання БВПД Марина ЛАПОНОГ повідомила інформацію щодо першочергового відведення земельних ділянок учасникам бойових дій, інвалідам війни, учасникам війни, особам (сім’ї загиблих), відповідно до Закону України  «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

OkM 170126 1

Вона розповіла про порядок надання земельних ділянок визначений Земельним кодексом України (ЗКУ). Відповідно до ч. 1 ст. 121 ЗКУ визначено, що громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок: для ведення фермерського господарства, для ведення особистого селянського господарства, для ведення садівництва, для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд, для індивідуального дачного будівництва, для будівництва індивідуальних гаражів. Відповідно до ч.1 ст. 36 ЗКУ визначено, що громадянам або їх об’єднанням із земель державної або комунальної власності можуть надаватися в оренду земельні ділянки для городництва. Ст. 122 ЗКУ визначено повноваження органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо передачі земельних ділянок у власність або у користування, а саме:

– Сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки – в межах населених пунктів: для індивідуального житлового будівництва (у селах – не більше 0,25 гектара, в селищах – не більше 0,15 гектара, в містах – не більше 0,10 гектара), для садівництва (не більше 0,12 гектара), для городництва;

– Центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи (Головні управління Держгеокадастру в областях) передають земельні ділянки – за межами населених пунктів: для садівництва (не більше 0,12 гектара), для городництва, (для будівництва взагалі не передають).

OkM 170126 2

Марина ЛАПОНОГ звернула увагу, що учасникам бойових дій, інвалідам війни, учасникам війни, особам (сім’ї загиблих), на яких поширюється чинність Закону, надано Законом право на першочергове відведення земельних ділянок лише для індивідуального житлового будівництва (у приватну власність або в оренду), для садівництва (у приватну власність або в оренду), для городництва (лише в оренду).

Для відведення визначеним Законом категоріям громадян земельних ділянок у власність або в оренду за всіма іншими видами цільового призначення необхідно звертатись до відповідних органів на загальних підставах.

До речі, правову допомогу можна отримати не лише безпосередньо в Охтирському МЦ з надання БВПД а і через дистанційний пункт, що працює в приміщенні Охтирського міськрайонного центру зайнятості.

Охтирський МЦ з надання БВПД: м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. Телефон, за яким можна отримати консультацію: (05446) 4-22-23.