назад

Як оформити спадщину на банківський вклад?

Спадкування здійснюється за законом або за заповітом (ст.1217 Цивільного кодексу України). Відповідно до ст. 1228 ЦК України вкладник-спадкодавець може розпорядитися своїм банківським вкладом як шляхом складання заповіту, так і залишивши заповідальне розпорядження. Як оформити спадщину на банківський вклад – консультує директор Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна Кулик.

Заповідальне розпорядження має містити дату та підпис уповноваженого працівника банку та може бути складене на користь будь-якої особи.
Виплата банківського вкладу, незалежно від наявності заповідального розпорядження, здійснюється на підставі: свідоцтва про право на спадщину; дозволу нотаріуса на одержання спадкоємцем частини вкладу спадкодавця (нотаріус має право, але не зобов’язаний, надавати такий дозвіл на одержання вкладу до закінчення шести місяців ); рішення суду.
Окрім цього, можливе спадкуванням ще й відсотків по вкладу. Відповідно до ч. 1 ст. 536 ЦК України за користування чужими грошовими коштами боржник зобов’язаний сплачувати відсотки. Тим більше, що вже після відкриття спадщини кошти на депозитному рахунку не належать банку, однак фактично банк продовжує ними користуватися. Згідно з ч. 5 ст. 1061 ЦК України банк зобов’язаний оплачувати це користування до кінця дії договору, нараховуючи відсотки.
Відтак, після прийняття спадщини у банку виникає зобов’язання по вказаному депозиту вже перед новим власником-спадкоємцем вкладника.
Оскільки банківський вклад входить до складу спадщини, то на нього, незалежно від наявності заповіту або заповідального розпорядження, поширюються і положення чинного законодавства щодо обов’язкової частки у спадщині: тобто відповідно до ст. 1241 Цивільного кодексу України малолітні, неповнолітні, а також повнолітні непрацездатні діти спадкодавця, так само як і непрацездатні вдова (вдівець) та батьки спадкодавця, успадковують половину частки, належної їм за законом.
Отже, якщо особа, при житті, яка відкрила вклад у фінансовій установі, не зробила розпорядження банку щодо своїх коштів на випадок смерті, то підставою звернення в банк є нотаріально оформлений документ про право на спадщину, де вказується спадкоємець, частка в загальній сумі спадщини та реквізити рахунку.
Також спадкоємці відповідною угодою можуть самостійно перерозподілити між собою залишене спадкодавцем майно.
У випадку питань, звертайтеся до Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: вул. Гагаріна, 47.