назад

940968 463962023794759 535061300235070965 n

Кременецький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги взяв участь в роботі «Мобільного соціального офісу» з метою надання юридичних консультацій жителям сільської місцевості.

Так, 28 березня 2016 року заступник голови Кременецької районної ради Михайло Меснікович, в.о. директора місцевого центру Валентина Вербицька, начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Тетяна Точинська продовжили свою роботу в Розтоцькій сільській раді Кременецького району. Для отримання правової допомоги до «мобільного соціального офісу» звернулися громадяни з питаннями соціального забезпечення, спадкового, земельного та цивільного права.

12920422 463962020461426 5391669063514098398 n“Питання щодо спадкового права є найбільш актуальними для жителів сільської місцевості та майже в усіх випадках стосуються спадкування майна, в тому числі у зв’язку з відсутністю у спадкоємців документів, необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину” – зазначає Валентина Вербицька.

Громадянам пояснили,що частиною 3 ст.3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень» передбачено, що права на нерухоме майно, які підлягають державній реєстрації, виникають з моменту такої реєстрації. Крім того, відповідно до п. 6 ст. 3 цього ж Закону, будь-які угоди щодо нерухомості укладаються, якщо право власності на таке майно зареєстровано згідно з вимогами цього Закону. Таким чином, на сьогоднішній день державна реєстрація права власності на нерухомість є обов’язковою умовою можливості особи, яка вважає себе його власником, здійснювати будь-які угоди щодо майна, включаючи можливість оформити спадщину.

У разі неможливості оформлення спадщини у нотаріальному порядку в зв’язку з відсутністю правовстановлюючих документів, спадкоємець має право звернутися до суду з позовною заявою про визнання права власності на спадкове майно. Також, потрібно звернутися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини та отримати від нього письмову відмову у вчиненні нотаріальних дій через відсутність необхідних документів.

Питання соціального забезпечення стосувалися отримання соціальної допомоги одинокій матері, що виховує неповнолітню дитину. Жінці пояснили, що з 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України № 911 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” від 24.12.2015 р., яким внесено зміни до Закону України “ Про державну допомогу сім’ям з дітьми ”.

“Раніше допомога одиноким матерям фактично призначалася за двома принципами — з урахуванням доходів і без. Проте, в Україні тільки невеликій частині громадян допомога надавалася з урахуванням доходів, оскільки сума її складала різницю між середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну людину за попередні 6 місяців і 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, а з 1 січня цього року допомога одиноким матерям визначатиметься вже не як 50%, а як 100% різниця між прожитковим мінімумом для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї” говорить Тетяна Точинська.

Отже, одиноким матерям, які виховують дітей, при зверненні в управління соціального захисту населення із заявою про надання соціальної допомоги, необхідно подавати:

декларацію про доходи;

довідки про склад сім’ї;

про доходи працездатних членів сім’ї за попередні 6 місяців;

про розмір земельної ділянки;

про розмір стипендії дитини (якщо вона навчається).

Нагадуємо, що громадяни які потребують безоплатної вторинної правової допомоги можуть звертатися до Кременецького місцевого центру за адресою: вул. Шевченка, 59А, м. Кременець.

Також, отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).