назад

«Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад?» – презентація у Хмельницькому

     Про співпрацю органів місцевого самоврядування і державних інституцій у наданні правової допомоги мешканцям територіальних громад говорили сьогодні, 27 квітня, у Хмельницькому. Йшлося, зокрема, про взаємодію у розробленні, прийнятті та реалізації програм надання безоплатної правової допомоги. Були також представлені методичні рекомендації щодо розробки та реалізації таких програм.

     Координаційний центр з надання правової допомоги на заході представили перший заступник його директора Мирослав Лаврінок, а також фахівці Управління координації системи безоплатної правової допомоги – Олександр Гриб та Марина Лугиня.

     «Як органи місцевого самоврядування і держава можуть відповісти на правові потреби громад?» – саме така назва заходу, що відбувся за ініціативи комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, Міністерства юстиції України, Координаційного центру з надання правової допомоги і був підтриманий Хмельницькою обласною радою. За словами учасників заходу від Хмельниччини – він став неординарною і важливою подією для області. Адже представники центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади, громадських організацій з різних куточків України зібралися, щоб поділитися успішним досвідом взаємодії (переглянути список учасників) у напрямі організації надання правової допомоги мешканцям територіальних громад.

prh1

     За словами народного депутата України, радника Міністра юстиції Ігоря Алексєєва, невипадково місцем проведення презентації став Хмельницький: «В області активно реалізується реформа децентралізації. Відсоток новоутворених громад — один із найвищих в Україні. Кожна з цих громад має отримати належну правову підтримку».

Вітаючи присутніх, заступниця керівника виконавчого апарату Хмельницької обласної ради Тетяна Зеленко відзначила важливість консолідації ресурсів і зусиль державних та недержавних інституцій для захисту та реалізації законних прав кожного українця.

Чому важливо і потрібно співпрацювати з органами місцевого самоврядування, пояснив заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги Мирослав Лаврінок«Зараз ми переходимо від моделі надання безоплатної правової допомоги індивідуально кожному клієнтові – до моделі посилення правової спроможності та правових можливостей громад та спільнот. Через наші центри та бюро правової допомоги, значну правопросвітницьку роботу, яку проводять наші фахівці, – намагаємося навчити людей вирішувати свої правові проблеми самостійно. У тому числі – через створення такої інфраструктури у кожному регіоні, яка сприятиме цьому, відповідаючи на конкретні реальні потреби громад. У цьому зв’язку співпраця усіх державних та неурядових організацій на місцевому рівні та залученість до цього процесу органів місцевого самоврядування – є дуже важливою».

prh4

     Очільниця Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна у свою чергу зазначила, що переорієнтація системи безоплатної правової допомоги на посилення правової спроможності та правових можливостей територіальних громад є стратегічною ціллю у середньостроковому плані пріоритетних дій Уряду до 2020 року та плані пріоритетних дій Уряду на 2017 рік. «Очевидно, що реалізація такого підходу потребує активного залучення до партнерства представників органів місцевого самоврядування», – зазначила вона.

     До співпраці задля забезпечення доступу громад до правової допомоги запросила учасників заходу регіональна координаторка проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Аліна Гладка. Начальник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Віктор Худняк закликав підтримувати програми надання БПД, як це зробила Хмельницька обласна рада.

prh2

     Далі на заході представили методичні рекомендації «Програма надання безоплатної правової допомоги: розроблення, планування, виконання, звітування». Це зробила Наталія Стець, заступниця директора Вінницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

     «Мета розробки зазначених рекомендацій – надання громаді, ОМС, ОВВ та провайдерам БПД практичних інструментів для розв’язання актуальних проблем громади шляхом розроблення та реалізації цільових програм, базуючись на вже напрацьованому в Україні досвіді», – наголосила пані Наталя.

prh6

Переглянути презентацію Наталії Стець

     Методичні рекомендації викликали жваве обговорення та схвалення колег. Як зазначив Мирослав Лаврінок, видання насамперед отримають фахівці центрів з надання БВПД, а потім його будуть поширювати і серед працівників ОМС.

     Відтак перейшли до представлення успішного досвіду співпраці центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та органів місцевого самоврядування. Своїми здобутками та напрацюваннями поділилися керівники місцевих центрів Марічка Ніколаїшин (Стрийського), Максим Ільчишен (Кам’янець-Подільського), Григорій Гоцький (Хмельницького), голова Деражнянської районної ради Віталій Сідлецький, голова Летичівської районної державної адміністрації Ірина Матлаєва, фахівці місцевих центрів з різних куточків України.

prh8

     Довідково

     Методичні рекомендації «Програма надання безоплатної правової допомоги: розроблення, планування, виконання, звітування» підготовлені групою авторів, з-поміж представників державних та громадських організацій, які мають досвід реалізації відповідних програм на регіональному рівні, експертів, які аналізують підготовлені центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги програми, а також фахівців органів місцевого самоврядування.

     У методичних рекомендаціях визначені ключові точки в процесі розроблення та виконання програм надання безоплатної правової допомоги. Розглянуті види цільових програм та їхня типова структура, зроблений огляд нормативно-правової бази, наведені рекомендації щодо часу планування програми, проведений аналіз поширених помилок під час їх підготовки, а також подано конструктор для підготовки цільових програм за різними темами. Методичні рекомендації становитимуть інтерес для всіх, хто є або хоче бути залученим до планування, підготовки та реалізації цільових програм надання безоплатної правової допомоги, у тому числі для представників органів місцевого самоврядування, державних та неурядових провайдерів правової допомоги.

     Як очікується, друкованим тиражем методичні рекомендації вийдуть найближчим часом.

ph l