назад

651531135131231231Сумлінно виконуючи свої трудові обов’язки, деякі працівники все ж стикаються із застосуванням до них роботодавцем доган.

Догана є заходом дисциплінарного впливу, що застосовується до працівника за його протиправну поведінку у сфері трудових відносин. Якщо працівник вважає, що не порушував трудову дисципліну і оголошена йому догана є незаконною, то він має право оскаржити таку догану до суду.

На оскарження догани законодавством дається тримісячний строк із дня, коли працівник дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права. Таким днем слід вважати день ознайомлення працівника з наказом (розпорядженням) про оголошення йому догани, незалежно від дня видання цього наказу.

131231231415156165

Слід зазначити, що застосовуючи заходи дисциплінарного впливу, роботодавець зобов’язаний дотримуватися встановленої законодавством процедури. А саме: дисциплінарне стягнення не може бути накладено пізніше шести місяців з дня вчинення проступку. Тобто, якщо після вчинення проступку минуло більше ніж пів року, то дисциплінарне стягнення взагалі не може бути накладено, навіть якщо роботодавець або уповноважений орган не знав про таке порушення. Крім того, власник або уповноважений ним орган повинен відібрати у працівника письмові пояснення з приводу підстав порушення трудової дисципліни. Однак відсутність пояснень не перешкоджає застосуванню стягнення, але лише за умови, якщо роботодавець має докази, що він зажадав від працівника пояснень, втім працівником їх не надано. Обов’язковою умовою накладення дисциплінарного стягнення є ознайомлення працівника з наказом (розпорядженням) під розписку. Якщо працівник відмовляється розписатися в ознайомленні з наказом, про це також необхідно скласти відповідний письмовий акт. При накладенні стягнення роботодавець повинен врахувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника.

Недотримання вищезазначеної процедури накладення дисциплінарного стягнення також може бути підставою для скасування оголошеної догани в судовому порядку.

Варто звернути увагу на те, що догана після закінчення року з дня її накладення втрачає чинність. В такому випадку не потрібно видавати окремий наказ (розпорядження)  про визнання працівника таким, що не мав  дисциплінарного стягнення та не потрібно звертатися до суду для її оскарження.

Окремими законами, положеннями і статутами про дисципліну може встановлюватися інший порядок оскарження та зняття дисциплінарних стягнень, зокрема для державних службовців чи працівників судових і правоохоронних органів.

З вищенаведеною інформацією очільниця Козівського бюро правової допомоги Ганна  Луцишин ознайомила колектив Козівського районного Будинку культури під час проведення зустрічі  інформування. Серед Присутніх розповсюджено буклети інформаційно-правового характеру, а також поінформовано про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО».

Для отримання безоплатної правової допомоги громадяни можуть звертатися до Тернопільського місцевого центру з надання БВПД, який знаходиться за адресою: м. Тернопіль, вул. Шпитальна, 7, контактний телефон: (0352) 52-15-20, 068-355-13-63.

Адреси структурних підрозділів Тернопільського місцевого центру – бюро правової допомоги:

м. Бережани, вул. Банкова, 6;

смт. Козова, вул. Дорошенка, 3;

м. Підгайці, вул. Шевченка, 2а;

смт. Підволочиськ, вул. Д. Галицького, 80;

м. Теребовля, вул. Кн. Василька, 150.

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги – 0-800-213-103. Ця телефонна лінія працює цілодобово. Дзвінки у межах України – безкоштовні.