назад

Як оспорити своє батьківство?

26.08.2016 - batkoДо Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся клієнт, який бажає оспорити своє батьківство щодо народженої у шлюбі дитини. Як пояснили працівники Центру, питання про оспорювання батьківства особою, яка записана батьком дитини регулюються Сімейним кодексом України.

Зокрема ч. 1 ст. 136 Сімейного кодексу України надає особі, яка записана батьком дитини право оспорити своє батьківство, пред’явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.

При оспорюванні батьківства необхідно довести, що особа, яка записана як батько дитини, насправді не є біологічним батьком дитини. Оскільки відповідно до ст. 60 Цивільного процесуального кодексу України тягар доведення лежить на особі, яка оспорює батьківство.

У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження. Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття.
У разі задоволення судом позову про оспорювання батьківства на підставі рішення суду з актового запису про народження дитини виключається запис про батька дитини.

Згідно з ч. 6 ст. 136 Сімейного кодексу позовна давність не застосовується до вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька дитини з актового запису про народження дитини.