назад

Як отримати безоплатну правову допомогу – навіть якщо знаходишся у місцях позбавлення волі

129-1Правопросвітницькі заходи не лише для школярів, учасників АТО, переселенців, а й для засуджених. В рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО» все більше і більше жителів Буковини дізнаються про свої права.

13 квітня 2018 року відбулась зустріч – бесіда із засудженими особами, які перебувають у Чернівецькій установі виконання покарань №33. Законом України «Про безоплатну правову допомогу» визначено, що право на отримання правової допомоги зокрема мають затримані, підозрювані, обвинувачені та засуджені особи. Начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Ірина Довганюк пояснила присутнім: «Особи, засуджені до покарання у вигляді позбавлення волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або обмеження волі, мають право на всі види правової допомоги, зокрема захист, представництво інтересів та складання документів процесуального характеру».

Як отримати безоплатну правову допомогу – навіть якщо знаходишся у місцях позбавлення волі, детально пояснила Ірина Довганюк: «Найперше, засудженій особі потрібно направити письмову заяву через адміністрацію установи виконання покарань до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Це, що важливо, слугуватиме підтвердженням того, що особа, дійсно відбуває там покарання і, відповідно, дасть змогу їй отримати безоплатну вторинну правову допомогу. Протягом 10 робочих днів фахівці системи безоплатної правової допомоги зобов’язані забезпечити адвоката». Позбавлення батьківських прав, виплата аліментів, розлучення, захист у кримінальному процесі, необхідність перегляду рішення суду, визнання права власності на спадкове майно – не важливо, яке невирішене питання спонукатиме засудженого звернутись по допомогу, оскільки ця категорія осіб має право на всі види правових послуг. Про це розповіла фахівець Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області.

129-2

Насамкінець засуджені особи, які перебувають у Чернівецькій установі виконання покарань №33, отримали різні буклети на правову тематику.

129-3

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).