назад

16128402 1254408014604784 847115905 n

12 січня 2017 року в Управлінні соціального захисту населення Монастириської районної державної адміністрації відбувся мобільний пункт консультування, який провели головний спеціаліст Монастириського бюро правової допомоги Ірина Ріба та начальник відділу соціальних виплат Тетяна Беньо.

Громадяни району зверталися із питаннями, що стосувалися порядку оформлення та отримання допомоги як малозабезпечена сім’я, порядку видачі довідок відділом державної виконавчої служби. Фахівці надали громадянам правові роз’яснення та консультації з порушених питань.

ВАЖЛИВО!

Право на державну соціальну допомогу мають малозабезпечені сім’ї, які постійно проживають на території України.

Відповідно до статті 4 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 1 червня 2000 року N 1768-III до Управління соціального захисту населення місцевої державної адміністрації уповноваженим представником сім’ї подається заява про надання  державної  соціальної  допомоги.

У заяві дається згода сім’ї на збір інформації про неї, про її власність, доходи та майно.

До заяви про надання державної соціальної допомоги додаються:

документ, що посвідчує особу;

довідка про склад сім’ї;

декларація про доходи та майно осіб, які входять до складу сім’ї (в декларацію не включаються державна соціальна допомога, призначена  відповідно до цього Закону; нарахована субсидія за спожиті житлово-комунальні послуги; сплачені членами сім’ї аліменти; грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть безпосередню участь в антитерористичній  операції, на час її проведення);

довідка про наявність та розмір земельної частки (паю);

довідка встановленої форми про безпосередню участь особи в антитерористичній  операції.

Призначення державної соціальної допомоги.

Порядок  призначення та виплати державної соціальної допомоги встановлюється  Кабінетом  Міністрів  України згідно із постановою «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям» від 24 лютого 2003 року № 250.

Державна соціальна допомога призначається з місяця звернення, якщо протягом місяця подано всі необхідні документи. У разі, коли до заяви не додані всі необхідні документи, орган соціального захисту населення повідомляє уповноваженого  представника  сім’ї,  які документи повинні бути подані додатково.

Рішення  про призначення державної соціальної допомоги чи про відмову в її наданні приймається місцевою державною адміністрацією протягом десяти календарних днів і наступного після його прийняття дня надсилається  уповноваженому  представнику  малозабезпеченої сім’ї.

Рішення про відмову в наданні державної соціальної допомоги має бути  вмотивованим  і  містити   роз’яснення   порядку   його оскарження.

Розмір  соціальної  допомоги  визначається як різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом, але не може бути більшим, ніж 75 відсотків прожиткового мінімуму для сім’ї.

Строки призначення державної соціальної допомоги.

Державна соціальна допомога призначається на шість місяців.    

Одиноким особам, визнаним за результатами медико-соціальної експертизи  непрацездатними, які не мають інших джерел до існування, державна соціальна допомога може бути призначена на строк визнання особи непрацездатною.

Одиноким особам, які досягли 65-річного віку і не мають інших джерел  до  існування, державна соціальна допомога може бути призначена довічно.

Також довічно призначається державна соціальна допомога непрацездатному подружжю за відсутності осіб, зобов’язаних їх утримувати.

Жителі району, які потребують безоплатної правової допомоги, можуть звернутися  в Монастириське бюро правової допомоги за адресою: м. Монастириська, вул. Шевченка, 12А, 2-й поверх, 4-ий кабінет. Контактний телефон: (03555) 2-12-72.

За єдиним номером системи безоплатної правової допомоги в Україні 0 800 213 103 можна уточнити контакти центрів та бюро по всій території держави. А також дізнатися про те, які є види безоплатної правової допомоги, гарантованої державою, та як її можна отримати.