назад

У Слобожанському бюро правової допомоги підбили підсумки роботи за 2016 рік

image 0 02 05 cdbe31012e301887af19224dd98e70e3998408c7fbfbd58d3cc6f072c76d2b66 VСьогодні Україна активно інтегрується у європейське суспільство. А як відомо, будівництво правової європейської держави неможливе без втілення необхідних правових реформ. І саме тому, Міністерством юстиції України було запроваджено програму, яка спрямована, в першу чергу, на забезпечення потреб громадян у якісній безоплатній правовій допомозі. Так, у 2011 році було прийнято Закон України «Про безоплатну правову допомогу», а в січні 2017 року до нього було внесено зміни в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.Метою зазначених законодавчих новел стало посилення соціальних гарантій шляхом розширення кола осіб, які мають право на гарантовану державою безоплатну вторинну правову допомогу.

Дію закону в першу чергу спрямовано на надання безоплатної правової допомоги вразливим верствам населення. По всій території України у 2013 році було створено регіональні та місцеві центри з надання безоплатної правової допомоги, а 2016 році відкрито понад 400 бюро правової допомоги.

1 вересня 2016 року у Дніпровському районі Дніпропетровської області запрацювало Слобожанське бюро правової допомоги. Одним з головних аспектів його роботи є надання безоплатної правової допомоги та підвищення правової свідомості громадян. Після урочистого відкриття  Слобожанського бюро його співробітники почали активну роботу з громадою району – вуличні консультування, роз’яснювальну роботу тощо.

Отже, від початку роботи Слобожанського бюро за правовою допомогою до нього звернулось 620 громадян, з них – 241 чоловік та  325 жінок. Переважна більшість питань, з якими приходили клієнти, були соціального характеру, а також стосувалися цивільних, сімейних, спадкових, земельних правовідносин. Жителі Дніпровського району радо користувались можливістю отримання правових послуг і з вересня по грудень 2016 року спеціалістами Слобожанського бюро було прийнято 7 звернень громадян про надання БВПД, на підставі яких їм було надано адвокатів за рахунок держави.

Представники бюро також активно проводять правопросвітницькі заходи та виїзні консультування громадян, в тому числі зустрічі з представниками органів місцевого самоврядування. У  процесі спілкування усім надається вичерпна  інформація  стосовно роботи бюро, обговорюються напрямки взаємодії та якісного поширення інформації про систему БВПД серед місцевих мешканців, надаються методичні рекомендації у роботі органів місцевого самоврядування. Також, велику увагу працівники бюро приділяють наданню правової допомоги ветеранам та інвалідам, тому неодноразово було організовано зустрічі з цими категоріями громадян.  

У минулому році було проведено також ряд зустрічей з представниками благодійних фондів та Будинків сімейного типу, які опікуються одинокими матерями із дітьми. Присутніх інформували про створення бюро, його основні функції і задачі, роз’яснювали основні права громадянина та акцентували увагу на важливості визнання та захисту прав дитини.Проведені також правопросвітницькі та консультативні заходи з учасниками АТО з питань виплати матеріальної допомоги, отримання путівок на санаторно-курортне лікування, пільг на придбання ліків, а також виділення землі. Налагоджено співпрацю з районною адміністрацією, районною радою, ЦНАП, нотаріусами, БТІ, бібліотечними установами Дніпровського району, постійно приділяється увага розширенню правової свідомості населення у Дніпровському районі.

Сьогодні найшвидшим способом розповсюдження будь-якої інформації є її розміщення в ЗМІ, тому Слобожанським бюро було налагоджено плідну співпрацю з представниками місцевої преси. Також досягнуто домовленості з депутатами сільських, селищних та міської рад з приводу правового врегулювання проблемних питань, які виникають у сільських громадах. Спільно зпредставниками Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, а також,працівниками Дніпропетровського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану ГТУЮ у Дніпропетровській області, неодноразово проведені спільні консультування громадян з правових питань. Клієнтам Слобожанського бюро постійно надаються практичні роз’яснення щодо можливості використання електронних сервісів Мін’юсту, після запровадження яких громадянам не потрібно витрачати час у чергах, щоб отримати ту чи іншу довідку. Всі ці сервіси можна отримати через інтернет, лише зайшовши на сайт Міністерства юстиції.

Однією з визначних подій у Дніпровському районі стало проведення «Тижня права», в ході якого Слобожанським бюро здійснено ряд правопросвітницьких заходів, а саме: науково-практичні конференції, правничі конкурси, уроки з прав людини. Дані заходи було проведено для  працівників соціальних служб, бібліотек та ЦНАПу, а також, ветеранів і інвалідів. Одним з важливих аспектів стало проведення провопросвітницької роботи в середніх загальноосвітніх  школах Дніпровського району. В ході таких лекцій з учнями та педагогічними колективами фахівці бюро обговорили питання навчального процесу, зокрема в частині захисту прав дітей, прокоментували норми законодавства щодо отримання правової допомоги, навели приклади міжнародних нормативно-правових актів у сфері дотримання прав та свобод людини і громадянина.

Отже, Слобожанським бюро з часу його створення організовано низку заходів, які спрямовані на підвищенні якості надання правових послуг населенню та наближенні держави до людей.

Перший дніпропетровський місцевий центр з надання БВПД працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 17.00.

Слобожанське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: Дніпровський район, смт. Слобожанське, ул. В.Сухомлинського, 42.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних і стаціонарних телефонів у межах України).

{gallery}news/2017/01/18_2{/gallery}