назад

51114125415144514Народження дитини це мабуть найбільша радість в сім’ї. Але дуже часто з такою радістю приходить і біда. Є велика кількість хворих дітей, що потребують допомоги та постійного догляду, але їм не встановлено інвалідність. Які ж правові гарантії для батьків таких дітей?  

На допомогу таким сім’ям прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту осіб, які доглядають за хворими дітьми», який набрав чинності 1 січня 2019 року.

Внесені зміни і до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми»Стаття 3 останнього передбачає допомогу на дітей, хворих на тяжкі перинатальні ураження нервової  системи,  тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний  параліч,  тяжкі  психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня,   на   дитину,   яка   отримала  тяжку  травму,  потребує трансплантації  органа,  потребує  паліативної  допомоги,  яким не встановлено  інвалідність.

Для отримання допомоги один з батьків, усиновителів або опікун, який постійно проживає і доглядає за такою дитиною повинен подати до органу соціального захисту населення такі документи:

-заяву;

-паспорт або інший документ, що посвідчує особу;

-документ, що підтверджує повноваження опікуна, піклувальника, прийомних батьків, батьків-вихователів;

-свідоцтво про народження дитини;-довідка про захворювання дитини на будь-яке з вищеперелічених захворювань.

Така допомога призначається в день звернення до органу соціального захисту населення, в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Вона призначається незалежно від того чи одержує дана особа інший вид державної допомоги. Станом на січень 2019 року прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність становить 1497 гривень.

Виплата допомоги на тяжкохворих дітей може бути припинена в разі:

1) якщо допомога призначена на підставі документів, в яких вказані недостовірні відомості;

2) якщо такій дитині встановлено інвалідність;

3) якщо особу, яка отримувала допомогу позбавлено батьківських прав;

4) якщо особу, що отримувала допомогу позбавлено волі за вироком суду;

5) якщо скасовано або визнано недійсним рішення про усиновлення дитини;;

6) в разі смерті дитини;

7) в разі смерті отримувача.

Також виплата цієї допомоги може бути призупинена у разі:

1) якщо хвора дитина за заявою отримувача допомоги тимчасова влаштована на повне державне утримання;

2) якщо дитина влаштована на повне державне утримання у разі її відібрання в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав.

У разі припинення дії обставин, якими припинено виплату допомоги, за письмовою заявою отримувача допомоги, виплату допомоги можна поновити з місяця, що настає за місяцем, в якому припинилася дія зазначених обставин.

Додатково інформуємо, що для цілодобового доступу громадян до безоплатної  правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.