назад

Негода – хто винен і що робити?

SuR 190204 10Взимку як ніколи актуальним постає питання прибирання та благоустрою міста, адже снігові замети, що утворюються внаслідок негоди, ускладнюють життя як пішоходам, так і автомобілістам. А небезпечні бурульки, що звисають з дахів будівель, часом можуть призвести й до трагічних наслідків. Упродовж минулого тижня юристи системи безоплатної правової допомоги Сумщини провели низку інформаційних заходів для жителів області з метою їхнього ознайомлення з основними обов’язками, яких мають дотримуватися балансоутримувачі, а також надали консультації, як діяти громадянам, які постраждали від наслідків негоди.

Юрист Регіонального центру Олексій Рибалка у черговому випуску передачі «Правовий лікбез», що на телеканалі «ATV», роз’яснив громадянам, хто і як має слідкувати за чистотою та порядком, а також ліквідовувати наслідки негоди.

SuR 190204 11«У місті Суми питання прибирання доріг і територій, прилеглих до магазинів, закладів громадського харчування, інших підприємств і установ врегульовані правилами благоустрою міста Суми, відповідно до яких підприємства, установи і організації зобов’язані здійснювати весь комплекс робіт, спрямований на наведення та постійне підтримання чистоти і порядку на власних, закріплених та прилеглих територіях», – наголосив юрист.

Утримання, зокрема, прибирання доріг у місті Суми відповідно до укладених договорів у 2019 році здійснює КП «Шляхрембуд» Сумської міської ради.

Відповідно до Правил благоустрою міста Суми, роботи з прибирання снігу та льоду мають розпочинати з настанням випадання снігу. Від снігу та льоду, у першу чергу, очищають тротуари, дороги до під’їздів житлових будинків, місця для зупинки маршрутних транспортних засобів тощо. Дозволяється свіжий сніг укладати у вали на вулицях і площах, за винятком території місць для зупинки маршрутних транспортних засобів, для подальшого вивезення. Зібрані сніг, лід повинні щоденно вивозитися на відведені для цього ділянки.

Забороняється переміщення снігу з тротуару на проїзну частину вулиці чи дороги після завершення робіт з їх механізованого прибирання. У зимовий період року з метою запобігання утворенню ожеледиці та сприяння її ліквідації необхідно проводити обробку дорожніх покриттів технологічними матеріалами, дозволеними до використання Міністерством охорони здоровя України.

Власники, балансоутримувачі, підприємства, установи, організації або особи, які утримують території за договором, зобов’язані:

1) мати власний необхідний для прибирання снігу і льоду ручний інвентар (лопати металеві або деревяні, мітли, льодоруби), достатній запас матеріалу для посипання для своєчасного проведення протиожеледних заходів;

2) прибирати сніг негайно, з початку снігопаду, для запобігання утворення накату;

3) негайно очищати дахи, карнизи та інші елементи будинків, споруд, будівель від снігу та бурульок з дотриманням застережних заходів щодо безпеки руху пішоходів, не допускаючи пошкодження покрівель будинків і споруд, зелених насаджень, електромереж, рекламних конструкцій тощо, огороджувати небезпечні місця на тротуарах, переходах, вивозити сніг та бурульки, що зняті з дахів, карнизів та інших елементів будинків, споруд, будівель протягом доби;

4) повністю розчищати снігові вали над зливостічними колодязями, розміщеними на вулицях та дорогах, з яких сніг не передбачається, вивозити на снігозвалище;

5) очищати від снігу, льоду та бруду оголовки зливостічних колодязів та дощоприймачі у разі сніготанення та на початку весняного періоду.

Контроль за дотриманням правил благоустрою міста Суми здійснює Інспекція з благоустрою міста Суми. За порушення винні особи притягуються до адміністративної відповідальності.

Активне правопросвітництво з даного актуального питання проводили й правники місцевих центрів з надання БВПД. Зокрема, начальник Липоводолинського бюро правової допомоги Наталія Пилипенко інформувала осіб, які перебувають на обліку у Липоводолинській філії Сумського обласного центру зайнятості, на тему: «Як отримати компенсацію, якщо ви постраждали від негоди». Присутні мали можливість отримати вичерпні відповіді на свої запитання.

SuR 190204 12Ознайомлювали громадян і шляхом вуличних інформувань. Головний спеціаліст Недригайлівського бюро правової допомоги Вадим Терещенко роз’яснив місцевим жителям, хто і коли повинен прибирати сніг з вулиць, та що робити у випадках, коли у наслідок сніжних погодних умов постраждали люди чи пошкодилось майно громадян, а також як компенсувати збитки, завдані потерпілому.

SuR 190204 13 SuR 190204 14

 

SuR 190204 15 SuR 190204 16

Начальник Буринського бюро правової допомоги Марія Бондаренко провела інформування населення щодо благоустрою населених пунктів, а саме розповіла перехожим, хто несе відповідальність за збивання бурульок на багатоповерхових будинках.

SuR 190204 17 SuR 190204 18

Щоб підвищити рівень правової обізнаності громадян, юристами Охтирського місцевого центру з надання БВПД, Лебединського та Тростянецького бюро правової допомоги проводилися тематичні семінари для осіб, які перебувають на обліку у центрах зайнятості.

Правник Лебединського бюро правової допомоги Велерій Лебідь проінформував, що виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку, торгівлі на ринках, додержання тиші в громадських місцях, за порушення яких передбачено адміністративну відповідальність. Отже, питання благоустрою території населеного пункту та забезпечення у ньому чистоти належить до компетенції сільських, селищних і міських рад. Тобто, сільська, селищна або міська рада утворює комунальні підприємства, які займаються питаннями благоустрою.

SuR 190204 19Наприклад, зимове прибирання суб’єктами у сфері благоустрою відповідних територій повинне забезпечувати нормальний рух пішоходів та транспорту і включати:

1) підмітання та зсув снігу.

2) видалення снігу та снігово-льодяних утворень.

3) усунення слизькості.

Юристка Лебединського бюро правової допомоги зосередила увагу на механізмі отримання компенсації за травми, отримані через неприбраний сніг та ожеледицю. «Перш за все необхідно сфотографувати місце події, щоб було видно неналежне очищення від снігу, бурульок з прив’язкою до місцевості (таблички, вивіски тощо); пошукати свідків (записати їхні контактні дані, номер телефону)», – розповіла Євгенія Логвіненко. Потім необхідно викликати швидку допомогу та вимагати, щоб зафіксували причину (падіння на слизькій ділянці), місце та час травмування; звернутися до травмпункту для діагностики ступеня травми, отримати довідку чи листок непрацездатності; зберігати всі документи, що підтверджують факт лікування.

SuR 190204 20Осіб, які перебувають на обліку в Охтирській міськрайонний філії Сумського обласного центру зайнятості, проінформувала Марина Лапоног, а саме: зосередила у вагу на відшкодуванні збитків.

SuR 190204 21«Необхідно з’ясувати, хто відповідальний за утримання дороги чи тротуару, де сталося травмування (ЖЕК/ ОСББ/ Комунальна служба), надіславши відповідний запит до місцевої влади; звернутися з претензією до установи, на обслуговуванні якої перебуває ділянка, на якій ви травмувалися. Зазначте суму витрат; подайте позов до суду про відшкодування шкоди, завданої внаслідок ушкодження здоров’я за місцезнаходженням відповідача або за місцем проживання», – роз’яснила Марина Лапоног.

Окрім цього, юрист інформувала майбутніх водіїв у «Охтирському навчально-спортивному центрі ТСОУ». Фахівчиня повідомила присутніх, що організацію прибирання території об’єктів благоустрою здійснюють згідно затверджених у встановленому порядку місцевими органами самоврядування правилами благоустрою міста Охтирки та державними санітарними нормами. Марина Лапоног повідомила, що за порушення правил і норм благоустрою настає адміністративна відповідальність, а саме: ст. 152 Адміністративного кодексу України тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
SuR 190204 22Під головуванням керівника Шосткинської  райдержадміністрації Віктора Ждамірова  29 січня відбулось засідання  постійної комісії з питань розгляду звернень громадян за участі інтегратора Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Юлії Зацаринної та керівників структурних підрозділів.

У ході засідання комісії розглядалося питання про притягнення до відповідальності голови Клишківської сільської ради за нечищення дороги від снігу.

SuR 190204 23«За чищення доріг, які знаходяться в комунальній власності, несе відповідальність голова сільської ради, який повинен укласти  договір з  підприємством, що займається розчищенням доріг від снігу. За невиконання вимог щодо прибирання доріг передбачена адміністративна відповідальність», – роз’яснила юрист центру Юлія Зацаринна.

Як поводити себе під час снігопаду та ожеледиці, щоб не потрапити до травмпункту інформував і керівник Ямпільського бюро правової допомоги Володимир Лящевський, який провів семінар для працівників відділу освіти, молоді та спорту Ямпільської районної державної адміністрації на тему: «Правила поведінки під час ожеледиці та на льоду».

SuR 190204 24                       

З метою підвищення рівня правової обізнаності молоді на базі Глухівської загальноосвітньої школи №2 для учнів 8-го класу головний спеціаліст Глухівського бюро правової допомоги Олександр Топрикін провів правовий урок на тему: «Хто несе відповідальність за прибирання бурульок?».

SuR 190204 25Окрім цього, юристи Шосткинського місцевого центру з надання БВПД розробили тематичний буклет, у якому змістовно, доступно та просто надали інформацію щодо відповідальності за чищення дахів.

SuR 190204 26 SuR 190204 27

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.