назад

Як отримати допомогу від держави дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів?

yak otrimati vidstrochku vid kreditu dlya materi odinachki

Чинним сімейним законодавством нашої держави закріплений обов’язок батьків утримувати своїх дітей. Проте досить часто трапляються випадки, коли вони ухиляються від сплати аліментів на утримання дитини, або невідоме місце їх проживання, або не мають матеріальної можливості надавати кошти на утримання дитини. Як же діяти в такому разі іншому з батьків, з ким проживає дитина? Як забезпечити належне утримання дитини?

У такому випадку дитині може бути призначено тимчасову державну допомогу, з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується дитина. Порядок виплати такої допомоги регламентований постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 року № 189 «Про затвердження Порядку призначення та виплати тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме» (далі – Порядок).

Так, Порядком передбачено, що вищевказана тимчасова допомога може бути призначена у разі, коли: 1) рішення суду про стягнення аліментів з одного з батьків не виконується у зв’язку з ухиленням від сплати аліментів або відсутністю у боржника коштів та іншого майна, на які за законом може бути звернено стягнення; 2) стосовно одного з батьків здійснюється кримінальне провадження або він перебуває на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, якого визнано в установленому порядку недієздатним, а також перебуває на строковій військовій службі; 3) місце проживання (перебування) одного з батьків не встановлено.

Тимчасова допомога призначається на дітей віком до 18 років.

За призначенням тимчасової допомоги необхідно звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання (перебування) одного з батьків, який утримує дитину та подати такі документи: 1) заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики; 2) копію свідоцтва про народження дитини; 3) декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї).

Також залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, додатково подаються такі документи: 1) рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину; довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення; 2) довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі; 3) повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено.

Тимчасова допомога надається на дітей у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.