назад

Як отримати посвідчення учасника бойових дій

ato250    Вчора мобільна група у складідиректора Мукачівського місцевого центру Костянтина Молнара, адвоката Юрія Азьоми та начальника відділу попередньоїроботи з клієнтами Марини Мочарко проконсультувала 10 учасників АТО та надала роз’яснення, куди саме та з яких питань вони можуть звернутися для отримання безоплатної правової допомоги. Одним із найбільш нагальних питань є отримання статусу УБД.

    Статус учасника бойових дій надається військовослужбовцям (резервістам, військовозобов’язаним) та працівникам Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, особам рядового і начальницького складу, військовослужбовцям, працівникам МВС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, ДСНС, ДПтС, військових формувань; працівникам підприємств, установ та організацій, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення.

    Учасники антитерористичної операції, звільнені з військової служби, документи подають через комісії обласних військових комісаріатів.

Порядок отримання посвідчення УБД (учасника бойових дій)

    Варіант 1. Автоматично.

    Начальник частини, органу, підрозділу впродовж 1 місяця після закінчення особою завдань в АТО подає довідку та інші документи про участь особи в АТО у відомчу комісію (МО, МВС, ДСНС, ДПтСУ, СДСУ, Держспецзвязок, СБУ, СЗРУ ДПС)

    Варіант 2. Самостійно.

    Якщо начальник чи керівник не подає документи, особа самостійно звертається до відомчої комісії.

Командиру в/ч. подає:

– Заяву про обробку персональних даних;

– довідку учасника бойових дій (видається у стройовій частині)

– витяг з наказу в-ч про перебування в списках частини та виконання завдань в зоніАТО (видається в стройовій частині)

– штамп у військовому квитку (ставиться у стройовій частині в деяких бригадах)

– довідку про обставини травми (видається в медроті), якщо є чи, але ця довідка не є обов’язковою 

    Відомча комісія перевіряє всі документи. Є неточності – повторне доопрацювання, все правильно – папери йдуть у міжвідомчу комісію.

    Міжвідомча комісія впродовж 1 місяця приймає рішення про надання статусу учасника бойових дій.

    Посвідчення учасника бойових дій і нагрудний знак особам, яким надано статус учасника бойових дій, видаються органами Міноборони, МВС, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Управління державної охорони, Адміністрації Держспецзв’язку, ДСНС, ДПтС, а також органами соціального захисту населення за місцем їх реєстрації. 

    У разі відмови в наданні статусу учасника бойових дій питання про надання особі зазначеного статусу може повторно виноситися на розгляд міжвідомчої комісії за рішенням Міністра соціальної політики. Рішення комісії може бути оскаржено в судовому порядку.