назад
27.04.16

Мін’юст запрошує юристів взяти участь у конкурсі на посади керівників бюро правової допомоги

 DSC2108Міністерство юстиції запрошує юристів, зокрема, молодих фахівців, взяти участь у конкурсі з відбору претендентів на посади керівників бюро правової допомоги, які з 1 вересня розпочнуть працювати по всій Україні в рамках розширення системи безоплатної правової допомоги. Про це сьогодні, 27 квітня 2016 року, йшлося під час брифінгу в Українському кризовому медіа центрі.

«Наша ціль, щоб у цих бюро з’явилися ті люди, які абсолютно не схожі на типовий образ державного службовця. Наша ціль – це прийом у бюро на керівні посади молодих вмотивованих людей, які мають юридичну освіту бакалавра чи вище. Але найголовніше – в них має бути бажання працювати в новій системі юстиції, допомагати українцям та захищати право і справедливість», – зазначив Міністр юстиції Павло Петренко. 

Аби взяти участь у конкурсі претендентам необхідно до 31 травня 2016 року заповнити відповідну заявку на сайті вакансій в системі безоплатної правової допомогиwww.legalaid-jobs.in.ua.

«На сайті можна знайти відповідну заявку, де треба вказати свої персональні дані й інформацію про освіту та обрати 5 населених пунктів, де б ви хотіли працювати», – зауважив Міністр юстиції. Він повідомив, що було прийнято рішення продовжити конкурс (нагадаємо, що конкурс з відбору претендентів на посади керівників бюро оголошений 4 квітня поточного року) та, зокрема, етап збору заявок до кінця травня, аби якомога більше бажаючих могли взяти в ньому участь. «І щоб ми могли обрати найкращих», – Павло Петренко.

 DSC2093

Він також повідомив, що у рамках етапів конкурсу, зокрема, за результатами опрацювання прийнятих заявок на відповідність формальним вимогам, претендентів буде запрошено до проходження курсу дистанційного навчання, тож навіть ті, хто не пройде конкурс, зможуть отримати нові знання.

За його словами, робота в бюро буде не лише цікавою, а й добре оплачуватиметься. Розмір заробітної плати буде вищим, ніж на державній службі і становитиме від 3,5 до 4,5 тис. грн. «Ми маємо амбітний план до підвищення цього рівня до 5 тис. грн», – додав він.

 DSC2251

«Наше завдання, зробити усе від нас залежне, щоб бюро правової допомоги стало обличчям справедливості в Україні. Хочу закликати всіх молодих юристів долучитися до конкурсу. Ви маєте можливість обрати будь-яке місце роботи по всій території України. Ви можете себе реалізувати і маєте прекрасний шанс скористатися соціальним ліфтом. Ми вас запрошуємо до нашої великої дружної сім’ї Міністерства юстиції», – наголосив Павло Петренко.

Заступник Міністра юстиції Гія Гецадзе у свою чергу повідомив: друга хвиля реформ Міністерства юстиції полягає у тому, що на місці старих районних управлінь, які фактично не виконували жодних корисних для громадян функцій, буде фактично створено «сервісні центри», які допомагатимуть нашим громадянам отримати правову допомогу.

«Ми змінюємо підходи і повертаємося обличчям до громадян. Ми сподіваємося, що за нашим прикладом й інші міністерства та відомства приєднаються до нас у цих процесах», – зауважив Гія Гецадзе.

Як пояснив перший заступник директора Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги Мирослав Лаврінок, місією бюро є посилення правової спроможності територіальних громад. Працівники бюро займатимуться надання безоплатної первинної правової допомоги (юридичні консультації), забезпечення доступом до безоплатної вторинної правової допомоги (прийом звернень від громадян), та власне її наданням (здійснення представництва інтересів клієнтів у суді, складання процесуальних документів), консультуванням громадян та допомога в отриманні електронних сервісів Міністерства юстиції.

111

«Конкурс проходитиме у 3 етапи. Перший етап це опрацювання поданих заяв на відповідність формальним критеріям. Другий етап – це дистанційний курс навчання, опрацювання його результатів та запрошення до проходження інтерв’ю. Третій – співбесіда із претендентами, яка дасть можливість виявити їх мотивацію», – додав він.

За його словами, на даний момент Координаційний центр вже отримав понад 2000 заявок на участь у конкурсі.

Відкритий конкурс на посади керівників бюро правової допомоги: можливості для юристів (презентація)

Менеджер українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні» Оксана Кікоть нагадала, що проект успішно співпрацює із Координаційним центром з надання правової допомоги, Міністерством юстиції України із 2014 року. «Нашою головною метою є покращення доступу громадян України, особливо вразливих груп, до правосуддя і, зокрема, до безоплатної правової допомоги. Ми підтримуємо інституційний розвиток та розвиток людських ресурсів системи БПД»,– зазначила вона.

 DSC2161

Вона зазначила, що минулого року проект підтримав розширення системи безоплатної правової допомоги і заснування 100 місцевих центрів з надання БВПД. Так, проект надавав методологічну та організаційну підтримку у проведенні першого в історії системи відкритого конкурсу на посади директорів цих місцевих центрів.

«Цього року ми підтримуємо Координаційний центр у проведенні відкритого конкурсу на посади керівників бюро правової допомоги. Підхід до відбору передбачає оцінку компетенцій кандидатів. Ми шукаємо людей, які поділяли б цінності системи БПД – доброчесність, відкритість новому та орієнтація на клієнта», – пояснила вона. Та додала: «Методика добору передбачає рівне ставлення та однаковий підхід до оцінювання кожного кандидата».

Оксана Кікоть також зазначила, що після завершення конкурсу проект підтримуватиме напрям підвищення кваліфікації працівників бюро, їх подальший професійний розвиток.

«У Канаді існує 13 різних систем безоплатної правової допомоги. І у нас є можливість забезпечити доступ для українських фахівців до різноманітного досвіду як в Канаді, так і кращих міжнародних практик, що ми і плануємо робити», – резюмувала вона.

 DSC2168

«Цей проект (ред. – безоплатна правова допомога) дійсно інтитуціоналізувався і нині міністерство трансформує територіальні відділення юстиції у бюро правової допомоги», – зазначив Євген Бистрицький, виконавчий директор Міжнародного Фонду Відродження, який системно і наполегливо підтримує ініціативи пов’язані із захистом прав людини в Україні. Створення бюро правової допомоги дасть можливість громадянам отримувати правові консультації, а це, на думку Євгена Бистрицького, «значить набувати правову освіченість, правову самосвідомість, а відтак –  почуватися набагато більш впевнено у різних ситуаціях, мати самозахист у правовій сфері. Якщо знизу, з громад бути йти це самоусвідомлення, то це у свою чергу серйозно підштовхне реформу правової системи – судової реформи і реформи прокуратури». Він висловив бачення, що люди, які працюватимуть у бюро, окрім того, що надаватимуть правові консультації громадянам, формуватимуть інформаційну мережу з фіксацією проблемних питань громад, з їх систематизацією, що дасть Міністерству юстиції розуміння правових потреб громадян у регіонах і розуміння шляхів реагування на ці потреби. «Ми будемо підтримувати відповідні тренінги, поширення практик мережування, адже це дає якісний зміст процесу надання безоплатної правової допомоги», – додав Євген Бистрицький.

Переглянути повний відеозапис брифінгу українською мовою.

Переглянути повний відеозапис брифінгу англійською мовою.

 DSC2134


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+  тTwitter