назад
27.09.16

Як отримати субсидію орендарю квартири

jhtyj8854У минулому році уряд шість разів переглядав порядок надання населенню субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, кожен раз його спрощуючи. Але, незважаючи на це, у громадян досі виникає ряд питань, зокрема, як отримати субсидію орендарю квартири.
З цього питання фахівці Олександрійського місцевого центру надають наступні роз’яснення.
З 1 травня для того, щоб стати претендентом на отримання субсидій потрібно заповнити та надіслати до Управління праці та соціального захисту населення лише два документи – заяву про призначення житлової субсидії та декларацію про доходи. Це можуть зробити не тільки безпосередні власники житла, зареєстровані в ньому особи, а й орендарі, які оплачують комунальні послуги. Єдиною умовою, при якому субсидія не надається, є здійснення протягом року одноразової покупки на суму понад 50 тис. грн.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів №848 від 21 жовтня 1995 року, зокрема пунктом 6, передбачено, що субсидія в окремих випадках може призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає в житловому приміщенні (будинку) на підставі договору найму (оренди) житла.
Відшкодування на оплату ЖКП таким особам призначається за рішенням районної, районної у містах Києві та Севастополі держадміністрації та виконавчого органу міської та районної ради або створеної ними комісії на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.
Щоб скористатися правом на отримання субсидії наймачі житла повинні підтвердити факт проживання в орендованій квартирі (таким підтвердженням є договір оренди) і оплачувати житлово-комунальні послуги.
Для призначення державної допомоги необхідно подати заяву про призначення житлової субсидії, декларацію про доходи та витрати членів сім’ї орендаря і договір найму (оренди) житла в орган соціального захисту населення за місцем проживання. У заяві, яка подається для призначення субсидії, потрібно зробити відмітку про необхідність його розгляду комісією (підкреслити відповідний текст).
При цьому варто пам’ятати, що договір оренди житла повинен відповідати умовам ст. 810-825 Цивільного кодексу України. Зокрема, документ повинен бути викладений в письмовій формі і нотаріально посвідчений (якщо мова йде про термін більше 3 років). Типовий договір на оренду житла не передбачений.
Виходячи з практики, в такому документі кожну сторону потрібно чітко ідентифікувати, тому зазвичай в реквізитах фізичної особи вказують:  прізвище, ім’я, по батькові;  ідентифікаційний номер;  адреса місця реєстрації (прописка); паспортні дані (серія, номер); номер телефону.
Для орендарів житлового приміщення субсидія призначається на строк дії договору найму житлового приміщення, але не більше ніж на 12 місяців з місяця звернення за її призначенням. На наступний термін субсидія призначається за особистим зверненням орендаря.
За детальною інформацією можна звернутись до Олександрійського місцевого центру з надання БВПД, або бюро правової допомоги за адресами:
м. Олександрія, вул. Першотравнева, буд. 18.
Електронна адреса:oleksandriya.kirovohrad@legalaid.gov.ua
Телефон: (05235) 7-04-04, 7-04-40, 050-563-72-11
Знам’янське бюро правової допомоги
м. Знам’янка, вул. Героїв Крут, 9
Олександрівське бюро правової допомоги
смт Олександрівка, вул. Незалежності України, 63
Онуфріївське бюро правової допомоги
смт Онуфріївка, вул. Графа Толстого, 68
Петрівське бюро правової допомоги
смт Петрове, вул. Центральна, 21
Світловодське бюро правової допомоги
м. Світловодськ, вул. Павлівська, 13-А
Володимир Світановський, начальник відділу правопросвітництва  та взаємодії з суб’єктами надання БППД Олександрійського місцевого центру