назад

Як отримати субсидію, якщо у будинку зареєстровані мешканці, які в ньому не проживають?

120745На сьогодні досить актуальним залишається питання отримання субсидій, а так як новий розрахунок субсидії у 2018 році відбувається з урахуванням доходів всіх зареєстрованих житловому приміщенні членів сім’ї, то багато сімей вимушені терміново знімати з реєстрації осіб, визнаючи їх такими, що втратили право користування житлом.

До Ніжинського МЦ з надання БВПД звернулася чоловік із проханням допомогти зняти з реєстрації колишнього зятя, який фактично не проживає у будинку понад один рік. За дорученням центру захист його прав здійснювала начальник відділу представництва місцевого центру Анна Величко.

В обґрунтуванні позовних вимог зазначено, що чоловік є власником житлового будинку на підставі договору купівлі-продажу від 2001року. Разом з ним зареєстровані його дочка, що перебувала у шлюбі з 1999 по 2017 роки, та її колишній чоловік. Ще до ухвалення рішення суду про розлучення відповідач у травні 2016 року добровільному порядку виселився з будинку, забрав за домовленістю спільний автомобіль, ноутбук , інші речі та переїхав до своєї тітки, пообіцявши знятися з реєстрації. Перешкод у користуванні житлом йому не чинилось.

Чоловік неодноразово звертався до колишнього зятя із проханням виконати свою обіцянку, але той повідомив, що на даний час не має наміру цього робити, бо в закордонному паспорті вказана ця адреса, а він працює у Польщі, тому можуть виникнути труднощі із продовженням візи.

Однак, наявність реєстрації відповідача створювала власнику будинку перешкоди та незручності для реалізації його прав, оскільки він змушений постійно складати акти про не проживання особи за місцем реєстрації при оформлені субсидії, а також отримувати надіслані відповідачу вимоги кредиторів.

Позовна заява була направлена до Ніжинського міськрайонного суду Чернігівської області. Дослідивши усі докази по справі, суд дійшов висновку, що позовні вимоги клієнта місцевого центру законні, обґрунтовані і підлягають задоволенню, так як колишній зять втратив право на користування житловим будинком.

Довідково! Відповідно до статті 405 (ч.2 ) Цивільного кодексу України, член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік , якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або за законом.

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15). Номер цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.