назад
01.03.17

Як отримати у власність земельну частку (пай)?

pochva 0Основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Також посвідчувати право на земельну частку (пай) можуть:
– свідоцтво про право на спадщину;
– договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай), посвідчені у встановленому законом порядку;
– рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Окрім того, документом, що посвідчує право на земельну частку (пай) громадян України, зазначених в абзаці п’ятому частини першої статті 1 Закону України “Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) ”, є трудова книжка члена колективного або іншого сільськогосподарського підприємства чи нотаріально засвідчена виписка з неї.
Для отримання у власність земельної частки (паю), за наявності підтверджуючих документів, громадянин подає до відповідної сільської, селищної, міської ради заяву про виділення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) для прийняття рішення .
До заяви додаються:
1) копія документа, що посвідчує особу;
2) доручення (у разі звернення представника);
3) довідка сільської, селищної, міської ради, на території якої знаходиться земельна частка (пай), із зазначенням та номера паю;
4) оригінал сертифіката;
5) свідоцтво про право на спадщину (за наявності);
6) договір купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай) (за наявності);
7) рішення суду про визнання права на земельну частку (пай). Подається у разі відсутності документів на право на земельну частку (пай).
Земельна частка (пай) виділяється її власнику в натурі (на місцевості), як правило, однією земельною ділянкою. За бажанням власника земельної частки (паю) йому можуть бути виділені в натурі (на місцевості) дві земельні ділянки із різним складом сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сінокоси або пасовища).
Після отримання рішення (розпорядження) про виділення земельної частки (паю) здійснюється виготовлення відповідної документації із землеустрою, яку розробляють землевпорядні організації (суб’єкти господарювання), що мають у своєму складі сертифікованих інженерів-землевпорядників. Отримані примірники документів подаються до відділу Держгеокадастру у відповідному районі до реєстратора для присвоєння кадастрового номеру земельній ділянці.
Черговим етапом є передача цих документів до сільської, селищної, міської ради разом із заявою для затвердження відповідної документації із землеустрою шляхом прийняття рішення (розпорядження) про передачу у власність земельної частки (паю).
ВАЖЛИВО!!! ЗВЕРНІТЬ УВАГУ НА ПРАВИЛЬНІСТЬ СКЛАДЕННЯ ТЕХНІЧНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ : НАЯВНІСТЬ ПОМИЛОК, ЗАЗНАЧАННЯ ІНШОГО НОМЕРУ ПАЮ, ВІДСУТНІСТЬ КОПІЇ СЕРТИФІКАТУ, КОПІЇ СВІДОЦТВА ПРО ПРАВО НА СПАДЩИНУ АБО РІШЕННЯ СУДУ(У РАЗІ ВІДСУТНОСТІ СЕРТИФІКАТУ).

Відповідно до ст. 125. Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.
Завершальним етапом отримання у власність земельної частки (паю) є звернення до центру надання адміністративних послуг для реєстрації права власності. Документом, що посвідчує право власності є Витяг з державного реєстру прав на нерухоме майно.

За отриманням консультації та захистом своїх прав мешканцям Талалаївського району можна звернутись до Талалаївського бюро правової допомоги за адресою: смт.Талалаївка, вул. Центральна, буд. 5 або зателефонувати (04634) 2-10-73 чи (04634) 2-10-85. Також, цілодобово та безкоштовно у межах України можна отримати відповіді на правові питання за єдиним номером системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.